Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PPE susține un Plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei

EPP - PPE
PPE EPP partid

PPE susține un Plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei

Cea mai importantă provocare și criză a ultimilor ani pentru Uniunea Europeană a fost fără doar și poate războiul neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Fără a trece vreun moment cu vederea tragedia poporului ucrainean, acest conflict a pus la serioasă încercare și solidaritatea europeană. Valul de sancțiuni fără precedent impuse Rusiei a afectat și viața de zi cu zi a europenilor, ducând la exacerbarea inflației, la creșteri de prețuri în domeniul Energiei, la periclitatea unor industrii importante.

Grupul Popularilor Europeni a militat în permanență pentru un răspuns unitar în fața consecințelor negative ale războiului din Ucraina.

„PPE a căutat în permanență soluții care să implice întreg blocul comunitar, prin care să dovedim solidaritate. Uniți am demonstrat deja că putem depăși orice criză”, a afirmat Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul Europen.

În acest context, europarlamentarul român a amintit de deciziile fără precedent care s-au luat la nivelul UE, printre care se numără și achiziții comune de gaze. Prin centralizarea cererii, companiile din UE au o poziție de negociere mai bună în raport cu țările terțe. De asemenea, PPE a susținut interzicerea achizițiilor suplimentare de petrol și gaze rusești, introducerea unor criterii de referință alternative pentru piețele spot TTF,  precum și încurajarea statelor membre de a menține prețurile la energie la un nivel controlabil prin plafonarea profiturilor excepționale și măsuri de protecție socială.

În altă ordine de idei, popularii europeni au fost poate cel mai vocal grup politic în ceea ce privește susținerea integrării Ucrainei și a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„UE a oferit Ucrainei un statut de țară candidată, dar acest lucru nu este suficient. Putin a început un război de agresiune devastator pentru a bloca drumul european al Ucrainei. Trebuie să trecem la pasul următor și să începem negocierile de aderare ale Ucrainei cât mai repede posibil în decursul acestui an, scopul fiind de a avea Ucraina în UE până la sfârșitul acestui deceniu, cu condiția ca toate reformele necesare să fie realizate de Kiev”, a afirmat Rasa Juknevičienė, vicepreședintele PPE pentru relații externe.

În aceeași ordine de idei, europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că UE a transmis mai multe semnale foarte puternice și concrete în această direcție, dar și pentru sprijinirea Republicii Moldova:

„Am reușit să facem posibilă conexiunea dintre rețeaua de electricitate a Ucrainei și a Republicii Moldova cu rețeaua continentală europeană. De asemenea, au fost mobilizați bani din Fondul Energetic pentru sprijinirea sistemului energetic ucraineană puternic afectat de atacurile rusești.”

Pe de altă parte, popularii europeni au adoptat și prezentat o luare de poziție sistematică și cuprinzătoare referitoare la „ceea ce este nevoie pentru victoria Ucrainei și pentru UE”.

În ceea ce privește strict problema reconstrucției Ucrainei, PPE susține un ajutor sub forma unui nou Plan Marshall prin care țara să fie din nouă pusă pe picioare. Până la adoptarea acestui document însă e nevoie, după cum subliniază popularii europeni, de rezolvarea mai multor chestiuni delicate cum ar fi evaluarea nevoilor de reconstrucție reale în termeni financiari și cel mai important, de unde vor proveni banii? Pentru a da o idee asupra dimensiunii acestor probleme este suficient dacă amintim că estimările privind costurile reconstrucției variază între 350 de miliarde de euro, conform experților europeni, și 750 de miliarde de euro, potrivit experților ucrainieni.

Material realizat cu sprijinul Grupului PPE în Parlamentul European

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.