Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Practicarea agriculturii de precizie, cel mai bun pas către progres pentru fermele din România, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii

romaniaregional.ro
ministerul agriculturii

Practicarea agriculturii de precizie reprezintă, în momentul de faţă, cel mai bun pas către progres pentru fermele din România, astfel că noile tehnologii din domeniu îi ajută pe cei care lucrează în sectorul agricol să obţină cele mai bune rezultate într-un mod mai simplu şi eficient, fără să risipească resursele, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ştefan, a participat în 28 septembrie, în sistem video-conferinţă, la reuniunea miniştrilor Agriculturii din ţările membre ale Grupului de la Vişegrad, în format extins (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, România şi Slovenia. De asemenea, la reuniune a participat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ultim moment! BEC a publicat noile procente pentru Primăria Capitalei și sectoare. Ce noi schimbări au apărut

"Noile tehnologii din domeniu (de la sistemele GPS automatizate la senzorii pentru sol) îi ajută pe cei care lucrează în sectorul agricol să obţină cele mai bune rezultate într-un mod mai simplu şi eficient, fără să risipească resursele. Practicând agricultura de precizie, fermierii pot lua cele mai bune decizii în funcţie de condiţiile disponibile şi pot diminua riscul apariţiei unor probleme ale culturilor. În încheierea reuniunii, s-a exprimat necesitatea de a avea o abordare raţională privind pesticidele şi de a identifica soluţii pentru a le putea înlocui cu alternative sigure şi verificate în timp", menţionează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Secretarul de stat Gheorghe Ştefan a subliniat, în cadrul reuniunii, necesitatea ca legislaţia privind Politica Agricolă Comună pentru următorul Cadru Financiar să fie adoptată cât mai rapid pentru a putea răspunde eficient şi din timp provocărilor pe care le întâmpină producătorii.

De asemenea, oficialul a declarat că este importantă şi consolidarea capacităţii de cooperare şi asigurare a independenţei de consum în condiţii de criză, bazate pe norme care să elimine practicile incorecte şi disparităţile regionale din economie, prin mecanisme şi politici adecvate, inclusiv concurenţa neloială a produselor importate care nu respectă aceleaşi standarde.

Referitor la Strategia "De la Fermă la Consumator", secretarul de stat a transmis că România susţine că soluţiile trebuie să fie pe măsura ambiţiilor, atât din perspectiva bugetului, cât şi a cerinţelor pentru transformarea durabilă a modului de producţie agro-alimentară a UE.

Citește și: Rareș Bogdan se pune contra lui Ludovic Orban: ‘Când Kelemen Hunor ne va recita în fiecare dimineață articolul 1 din Constituție’

Pentru România este deosebit de important ca noua Politică Agricolă Comună să îşi păstreze structura pe cei doi Piloni, să existe flexibilitate între cei doi piloni, finanţarea să fie păstrată cel puţin la nivelul actual, iar povara administrativă să fie redusă pentru a putea răspunde obiectivelor privind securitatea alimentară.

Secretarul de stat Gheorghe Ştefan a afirmat că vor fi necesare măsuri suplimentare pentru a defini calea de urmat asupra aspectelor legate de mediu şi climă, inclusiv în lumina acordului privind Cadrul Financiar Multianual din Consiliul European, precum şi a elementelor conexe ale noului Instrument European de Redresare ("Next Generation EU").

În cadrul tematicii "agricultura de precizie şi utilizarea tehnologiilor digitale" ce vizează subiectele discutate în cadrul celei de-a doua părţi a întâlnirii, Gheorghe Ştefan a evidenţiat că este nevoie de măsuri care să sprijine o tranziţie cât mai uşoară utilizând tehnologii noi care pot aduce performanţa agricolă. Astfel, propunerile de reducere a utilizării produselor de protecţia plantelor şi a antibioticelor trebuie însoţite de analize de impact, iar cercetarea trebuie să propună soiuri de plante mai rezistente la actualele condiţii de mediu şi climă.

Simplificarea propusă de actuala preşedinţie a Consiliului UE este binevenită, în special ţinând cont de obiectivele foarte ambiţioase de îndeplinit până în 2030 potrivit strategiilor de mediu, strategiei pentru biodiversitate şi strategiei de la Fermă la Consumator, se subliniază în comunicat.

Totodată, secretarul de stat a menţionat că trebuie consolidat rolul agriculturii în ceea ce priveşte securitatea alimentară, pe de o parte, şi obiectivele de mediu şi climă, pe de altă parte, şi necesitatea stabilirii unui echilibru corect în acest sens.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii din Polonia şi a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind teme de actualitate precum: Politica Agricolă Comună după 2020, impactul strategiei "De la Fermă la Consumator" (F2F) şi al strategiei "Biodiversitatea UE Strategia pentru 2030" privind agricultura europeană. Un alt subiect al întâlnirii a fost aplicarea noilor tehnologii în agricultură în contextul provocărilor climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.