Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRĂPĂD în Rusia: Numărul infectărilor crește la un record al ultimelor 3 luni, situația din Moscova se înrăutățește

Cristi Șelaru
Moscova Piața Roșie

Bilaţul oficial zilnic al infecţiilor cu noul coronavirus în Rusia a depăşit 10.000 - o premieră din martie -, pe fondul unei campanii de vaccinare care bate pasul pe loc, arată date statistice, relatează AFP.

În total, 10.407 cazuri de covid-19 au fost înregistrate în ţară, dintre care 4.124 la Moscova - un record în capitala rusă din ianuarie şi de la sfârşitul celui de-al doilea val sângeros al epidemiei covid-19.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, avertizează că situaţia se înrăutăţeşte în capitală, principalul focar epidemiologic rus de la începutul crizei sanitare, scrie news.ro.

Capitala rusă urmează să redeschidă - ”în zilele următoare” - spitale de campanie pentru a primi pacienţi cu covid-19, anunţă Sobianin.

”Din nefericire, situaţia rămâne dificilă. Vedem boala aprinzându-se de la o zi la alta”, a declarat Sobianin într-o întâlnire cu restauratori, transmisă la televiziune.

Primarul dă însă asigurări că ”nu intenţionează să ordone o carantină”.

El anunţă, în schimb, o consolidare a controalelor în vederea impunerii purtării măştii de protecţie în locuri publice, mai ales în mijloace de transport în comun, în contextul în care numeroşi moscoviţi nu respectă această obligaţie de luni de zile.

Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş rusesc, care găzduieşte începând de la 12 iunie patru meciuri în cadrul Campionatului European de Fotbal, a recunoscut, la rândul său, că se confruntă cu o creştere a numărului contaminărilor.

Pe frontul vaccinării, preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, pe ruşi să se vaccineze cât mai rapid.

Putin are ambiţia atingerii unei imunităţi colective în toamna lui 2021, în vederea evitării unui nou val al apidemiei.

Însă un sondaj realizat de către Institutul Levada în aprilie arată că 62% dintre persoanele intervievate nu sunt pregătite să se vaccineze cu vaccinul împotriva covid-19 Sputnik V, aflat în centrul politicii vaccinării şi comunicării de stat.

MORTALITATEA, ÎN CREŞTERE PUTERNICĂ

Abia 18 milioane de ruşi, adică 12% din populaţie, s-au vaccinat până în prezent cu cel puţin o doză de vaccin anticovid, potrivit unui recensământ efectuat de site-ul Gogov, care agregă date la nivel de regiune şi din presă - în lipsa unor statistici oficiale la nivel naţional.

Rusia este una dintre cele mai afectate ţări de pandemia covid-19.

Potrivit agenţiei ruse de statistică Rosstat, peste 270.000 de persoane au murit din cauza covid-19 până la sfârşitul lui aprilie - dublu faţă de bilanţul oficial de 124.895 de morţi recunoscut în prezent de către Guvern prin bilanţuri zilnice.

Date demografice arată, în plus, o mortalitate aflată în creştere foarte puternică în perioada ianuarie-aprilie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, de 752.000 de decese, în timp ce în 2020 s-au înregistrat 611.000 de decese.

În 2020, creşterea numărului morţilor a atins 18% - 2,1 milioane de decese -, faţă de 1,8 milioane în 2019.

Autorităţile ruse nu au detaliat cauzele acestei creşteri puternice a mortalităţii, pe care statisticile cu privire la covid-19 o explică doar parţial.

În urma unei carantine în primăvara lui 2020, Rusia a implementat restricţii împotriva covid-19 foarte limitate, multe dintre ele ridicate la începutul lui 2021 - cu scopul de a-şi proteja economia.

Principala măsură rămasă în vigoare este purtarea măştii de protecţie în magazine şi în mijloace de transport în comun.

Măsuri anticovid blochează organizarea unor manifestaţii ale opoziţiei, însă mari adunări - cu asentimentul Kremlinului - au avut loc.

”Fan zone” urmează să fie organizate cu ocazia Euro, de la 11 iunie la 11 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.