Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRĂPĂD la ANAF, marele pariu al lui Eugen Teodorovici: Ce relevă un studiu Ernst and Young

Economica.net
ANAF

Contribuabilii se declară nemlțumiți de inspecțiile fiscale, considerându-le ineficiente, iar completarea și depunerea Declarației Unice prezintă un grad ridicat de dificultate. Totodată, automatizarea proceselor fiscale reprezintă prioritatea principală a companiilor, potrivit unui studiu al EY, informează mediafax.

Un procent de 82% dintre respondenți au evaluat potențialele riscuri cu care se confruntă companiile lor în domeniul prețurilor de transfer. Deși acest rezultat pare la prima vedere încurajator, se constată totuși că există o pregătire redusă față de eventualitatea unui control din perspectiva prețurilor de transfer în contextul operațiunii Iceberg, demarată de ANAF, cu doar 28% dintre respondenți declarând ca sunt pregătiți pentru un astfel de control, în timp ce 15% nu sunt deloc pregătiți. Peste jumătate dintre respondenți au susținut că se afla în curs de pregătire și mai mult de o treime din contribuabili se așteaptă să facă obiectul unei inspecții.

Întrebați despre eficiența inspecțiilor fiscale efectuate de către ANAF, atât din perspectiva intervalului de timp, cât și a interacțiunii cu reprezentanții instituției, 48% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și au considerat că inspecțiile se efectuează ineficient.

CITEȘTE ȘI: Ce boli poate ascunde o banală durere de cap. SEMNE că trebuie să mergi IMEDIAT la medic

Declarația Unică este în continuare o „poveste fără sfârșit”, la mai mult de 1 an de la declanșarea „Revoluției Fiscale”. Conform studiului derulat de EY România, mai mult de jumătate dintre participanți (aproximativ 62%) au spus că Declarația Unica prezintă un grad ridicat sau foarte ridicat de complexitate atât din punct de vedere al completării, cât și al depunerii. Dintre aceștia, 54% au invocat problemele tehnice de funcționare ale site-ului ANAF/ SPV, iar aproximativ 40% au fost de părere că nu este clară partea legislativă, respectiv că nu primesc răspunsuri coerente și utile din partea reprezentanților autorităților. În plus, Declarația Unică a suferit modificări în 2019 față de anul trecut, iar ghidul elaborat de autoritățile fiscale pentru a ajuta la completarea ei conține mai mult informații generale și nu instrucțiuni practice. În consecința, în ce privește completarea Declarației Unice, studiul a relevat faptul că aceasta reprezintă un exercițiu dificil pentru o persoana cu experiență redusă sau aflată pentru prima dată în această ipostază.

În ceea ce privește analizarea priorităților contribuabililor români pentru perioada următoare, concluzia generată în urma studiului este că automatizarea proceselor fiscale în interiorul unei companii nu este doar o tendință de moment, ci o realitate generată de necesitate. Urgența automatizării proceselor fiscale este dată de lipsa disponibilității angajaților aproape în orice domeniu, inclusiv cel financiar - contabil. Aceste aspecte sunt reconfirmate de 51% dintre respondenți, care au declarat că automatizarea procesului de întocmire a declarațiilor fiscale (mai specific, în domeniul TVA) este o prioritate în momentul de față. Studiul a arătat că doar 13% dintre respondenți au declarat că automatizarea declarațiilor fiscale nu este o prioritate pentru ei.

Studiul realizat de EY România analizează răspunsurile a 45 de reprezentanți cu funcții de conducere în departamentele financiar-contabil, după cum urmează: 42% director financiar, 29% tax manager, 7% contabil, 22% altele – manager, economist. 64% dintre companiile respondente au înregistrat în ultimul an fiscal o cifră de afaceri mai mică de 50 milioane euro, 10% între 51-100 milioane euro și 24% mai mult de 100 milioane de euro. Din punct de vedere al numărului de angajați, 56% dintre companiile analizate au peste 250 de angajați. Acest studiu a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări din domeniul fiscal asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la operațiunea ICEBERG și modul de desfășurare al inspecțiile fiscale, Declarația Unică și automatizarea proceselor fiscale. Studiul are la bază un chestionar aplicat în perioada 2 – 8 aprilie 2019, care cuprinde 10 întrebări conturate pe marginea subiectelor enumerate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.