Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Coaliției pentru Familie, despre situația din USR: 'E un moment regretabil'

coalitia pentru familie

Biroul Național al Uniunii Salvați România a decis, miercuri seara, cu majoritate de voturi, ca USR să se poziționeze împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie de revizuire a articolului 48 din Constituţie, în sensul definirii căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie. Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru Familie, afirmă într-un interviu pentru stiripesurse.ro că poziţionarea USR este regretabilă, iar tentativele de blocare a unui referendum pe acestă temă sunt descalificante. Mihai Gheorghiu vorbeşte în interviu şi despre avertismele unor organizaţii internaţionale cu privire la referendum, dar şi despre anunţul făcut de preşedintele Senatului cu privire la programarea referendumului în toamna acestui an.

Vezi şi: Nicușor Dan și-a dat DEMISIA

Reporter: - Cum vedeți decizia în premieră a unui partid parlamentar de a-și asuma opoziția față de referendum?

Mihai Gheorghiu: - Eu regret decizia USR. Pe de altă parte, nu constituie nicio surpriză. Acolo a existat de la bun început o majoritate cu o poziție fățiș împotriva acestei inițiative cetățenești. Argumentele mi s-au părut întotdeauna false, nefundamentale, nici juridic, nici constituțional, nici moral. Cu toate astea, au existat și există oameni în USR care au sprijinit inițiativa Coaliției pentru Familie și au și votat în Parlament ca această inițiativă să meargă mai departe și noi le mulțumim. Sigur că e o premieră în viața politică românească faptul că un partid se declară la nivel oficial, la nivelul conducerii împotriva unei inițiative civice perfect legale și constituționale. E un moment regretabil pentru întreaga noastră viață politică. Alte comentarii nu pot face, pentru că fiecare partid are o viață internă, are un drum, o tendință pe care trebuie să și-o urmeze.

Reporter: - Mai în glumă, mai în serios, se spune că a reușit Coaliția pentru Familie ce nu au reușit adversarii politici ai USR: să divizeze partidul.

Mihai Gheorghiu: - Nu noi. Cred că probleme cruciale și adevărul inerent ființei umane, alcătuirii umane, a societății umane universale ajunge să creeze astfel de despărțiri, de baricade. Lupta pentru adevăr nu e niciodată ușoară și inevitabil se formează tabere, poziționări, argumente și contraargumente.

Reporter: Credeți că asumarea acestei poziții de către USR va avea vreun impact asupra deznodământului final din Senat? Ați văzut că au și contestat la CCR modificarea regulamentului Senatului pe chestiune revizuirii Constituției.

Mihai Gheorghiu: - Am văzut cu uimire că se încearcă orice manevră legislativă de a împiedica finalizarea votului în cea de-a doua cameră a Parlamentului României. E din păcate și ăsta un fapt regretabil. Deplângem că se ajunge la o astfel de încrâncenare împotriva posibilității exprimării suveranității poporului român printr-un referendum. Un referendum asta face: dă dreptul la opinie unui întreg popor. A te lupta cu toate mijloacele pe care le găsești la îndemână împotriva acestei posibilități mi se pare descalificant. Dar cred că această nouă inițiativă nu va avea sorți de izbândă. Nu văd ce s-ar putea reproșa noului regulament al Senatului. Nu cred că o astfel cerere adresată Curții Constituționale va avea succes.

Reporter: - Au existat mai multe luări de poziție de la ONG-uri internaționale, chiar și din partea unui grup de europarlamentari împotriva referendumului. Aveți vreun răspuns, vreo modalitate de a contraargumenta?

Mihai Gheorghiu: - Noi am avut de curând o conferință la Palatul Parlamentului dedicată acestei problematici, aspectelor legislative, juridice, alături de ADF International, care este un partener al Coaliției pentru Familie. Vom apela în continuare la toți cei care sprijină și au sprijinit și în alte țări europene un astfel de demers. Să ne amintim de exemplul Franței din 2013, de referendumul din Croația, de cum stau lucrurile în Polonia. Cred că aici o mai bună și mai largă discuție în mass-media ar permite o mai bună informare a publicului. S-a creat impresia că această inițiativă a Coaliției pentru Familie este unică la nivel european. Este unică prin dimensiunea și forța ei, dar din punct de vedere moral și legislativ nu e unică, pentru că în mai multe societăți s-a ajuns la concluzia că trebuie să apărăm firescul, normalitatea, libertatea de a trăi așa cum fiecare înțelege fără a îngrădi pe nimeni, numai că și căsătoria trebuie să rămână așa cum este. E o propoziție simplă și universal valabilă.

Reporter: - Domnul Tăriceanu spunea într-un interviu că este foarte posibil ca referendumul să fie organizat în toamnă. Ați avut discuții cu liderii politici în sensul acesta sau este inițiativa personală a domnului Tăriceanu?

Mihai Gheorghiu: - Nu cred că e o inițiativă personală. Cred că este o exprimare care vine în urma unui calcul al termenelor din parlament, al calendarului constituțional și cred aici toată lumea e de acord că nu putem organiza referendumul în miezul verii. Sunt luni de concediu, de vacanță, nu se poate face campanie pentru informare, nu se poate dezbate. Concluzia Senatului de a amâna votul final și în consecință și convocarea referendumului pe toamnă este rațională și bine-venită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.