Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Comisiei Economice din Senat: Fondul Suveran este un JAF la drumul mare

www.gazetadesud.ro
comisia parlamentara

Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții a trecut de votul Parlamentului, însă scandalul continuă. Președintele Comisiei Economice din Senat, liberalul Florin Cîțu, susține că acest Fond are potențialul de a deveni ”jaf la drumul mare”și atrage atenția că baronii PSD se lipesc imediat de această ”bijuterie”.

Citește și: SURSE - BUBUIE nervii în interiorul CCR: Livia Stanciu, scandal cu restul judecătorilor

”FSDI - deocamdata o gainarie dar cu potential de jaf la drumul mare.

1. Domeniul de activitate: Cod CAEN 6499 - Alte intermedieri financiare n.c.a. Aceasta clasa include: -alte servicii de intermedieri financiare, care sunt legate in principal de distribuirea fondurilor, altele decat cele care fac obiectul imprumuturilor: - activitati de factoring -consemnarea/scrierea schimburilor, optiunilor si a altor aranjamente de limitare a riscurilor -activitati ale firmelor de reglementari testamentare -activitati de investitii pe cont propriu, cum ar fi societati pe actiuni, cluburi de investitii, etc

Avand in vedere domeniul de activitate astazi am o sa le cer oficial ASF si BNR sa clarifice daca FSDI are nevoie de autorizatie pentru functionare.

2. Eurostat- de ce este nevoie de acordul acestei institutii? Pentru ca intentia acestui fond este sa subventioneze direct statul companiile cu pierderi si sa nu fie Romania acuzata de ajutor de stat. In plus, daca le finanteaza in cadrul FSDI nu mai apar in buget si astfel scade deficitul bugetar.

De aceea FSDI avea la inceput 98 de companii. A intervenit Eurostat si de la Senat legea a plecat cu 23 de companii. La Camera Deputatilor au mai adaugat 10 (s-au mai lipit cativa baroni locali) si acum are 33 de companii.

Sa fie foarte clar, Eurostat nu a dat niciun raspuns oficial pana acum si nici nu a fost notificata ca deputatii au mai bagat 10 companii in acest fond.

3. Independenta de politic- “Strategia investiţională a FSDI se aprobă de către Guvern..” . Asta spune tot nu? Si nu este tot. O sa vedeti si mai jos la numiri.

Amendamentul meu depus la Senat care lasa independenta si responsabilitatea managementului FSDI a fost respins (sa nu mai spuna ca nu le dau solutii). In acest moment, FSDI este in subordinea Ministerului Finantelor Publice ( adica Vilcov) si guvernul ii spune unde sa investeasca si prin ce companii. Da. Asta da, independenta politica.

4. “FSDI nu va beneficia de garanţii guvernamentale sau de orice altă formă de sprijin din partea statului.” Asta este interesanta. O companie in care statul este unicul actionar, in subordinea MFP si a Guvernului, “nu” beneficiaza de garantii guvernamentale. Nebunie curata. Dragi tovarasi , statul, adica noi, decontam toate ticalosiile pe care le face acest fond. Ce creadeati ca inseamna ca statul este actionar unic?

5. Acum dovada ca acest fond este doar o gainarie in acest moment.

Operaţiunile FSDI sunt finanţate din următoarele surse:
a) venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile la care deţine acţiuni; 
b) venituri din tranzacţionarea de instrumente financiare emise de alte entităţi;
c) operaţiuni cu instrumente financiare proprii;
d) venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu; 
e) împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni;

Singura sursa de finanrare sigura in acest moment o reprezinta dividendele companiilor de stata. Asta inseamna 2.6 miliarde lei.

Dragnea si Vilcov, acesti vraci ai finantelor, ne spun ca acest fond va revolutiona investitiile in Romania cu 2.6 miliarde lei. Pana anul trecut s-au cheltuit in medie 6% din PIB pentru investitii. Adica mult mai mult decat aceasta suma mizera. Chiar si in 2017, chiar daca minim istoric, tot s-au cheltuit pe investitii in jur de 2% din PIB. In 2018, sunt bugetate investitii in buget de 4.2% din PIB.

Ce rost are sa iei 2.6 miliarde lei, sa maresti gaura la buget, si sa spui ca ii investeste FSDI? Este o suma minfima relativ la ce s-a investit pana acum. Este infima si daca ne raportam la o situatie in care in 2018 se cheltuie doar 1% din PIB pentru investitii direct din buget.

Planurile marete anuntate de Dragnea si Vilcov pentru acest fond nu se finanteaza cu 2.6 miliarde lei. (Oricum in 2018 FSDI nu poate functiona pentru ca nu este bugetat).

Celelalte surse de finantare? Alta nebunie. Oameni care nu si-au asumat niciodata un risc in viata, nu au tranzactionat nici macar o actiune spun ca FSDI are ca sursa de venit tranzacţionarea de instrumente financiare emise de alte entităţi. Vai de capul nostru. Astia pierd capitalul in primele zile de functionare. Iar pentru asta chiar au nevoie de autorizatie de la ASF.

Sa emita obligatiuni? Pentru asta au nevoie de rating. etc.. 
Ca sa inchei si aceast capitol….. Dragnea si Vilcov revolutioneaza Romania cu 2 miliarde lei dar nu pot cu 40 de miliarde pe care deja ii au in buget si care ar fi trebuit sa fie pusi acolo pe baza de proiecte. Au mintit Dragnea si Vilcov cand au aprobat bugetul pentru 2018 si nu aveau aceste proiecte? ...

6. Profesionalism. Legea spune ca cei 9 “profesionisti care vor conduce FSDI sunt alesi:în conformitate cu procedura prevăzută în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. l11/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Cat tupeu pe hotii astia. In decemebrie 2017 au votat sa scoata taote companiile de stat din Romania de sub incidenta oug 109/2011 pentru ca statul este un administrator mai bun. Acum sa-l credem pe Dragnea cand ne spune ca lui ii pasa de oug 109. Tupeu de borfas. 
Sa nu mai zic ca din cei 9, 2 sunt functionari publici.

Si ca sa vedeti cat minte cel care detine cu numele functia de ministru al finantelor publice. In primii ani conducerea se numeste “derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. l09/2011, cu modificările şi completările ulterioare, primii membri ai Consiliului de Supraveghere se numesc temporar de către acţionar prin Ordin al ministrului finanţelor publice. Daca nici acum nu v-ati lamurit de “profesionalismul” acestui om…

7. Dovada ca statul face ceva pe dreptul la proprietate. Pentru a face transferul de proprietate al actiunilor catre FSDI statul isi da “derogare de la prevederile Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor aduse aport la capitalul social al FSDI care sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare se va realiza în baza prevederilor art.98 alin.(l) din Legea nr.31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile art.37 din Legea nr.24/2017 nu sunt aplicabile. “

Pe scurt, statul nu vrea sa cumpere actiunile din piata si sa le vanda FSDI cum facem noi restul. Isi da derogare de la lege. Si mai si spune in lege ca nu va avea o pozitiei discriminatorie in piata…

Oricum acest fond se foloseste de derogari de la 6 legi pentru a se infiinta. Ia sa incercati si voi sa faceti asta sa vedem daca va da voie Dragnea. Daca nici acest lucru nu este neconstitutional…

V-am aratat cateva din problemele majore si miniciunile care stau la baza instituirii acestui fond.

Este un jaf? Nu inca. Are potential. Acum este o gainarie. Inca o insigna pe care Dragnea sa si-o puna in piept si sa se laude cu ea. Atat.

Ah, si sa nu uit. FSDI este inca o structura care ofera sinecuri hamsterilor fideli lui Dragnea. Ati vazut cine numeste ConsiliuluL de Supraveghere: Vilcov- ministrul finantelor publice”, arată Florin Cîțu, pe pagina personală de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.