Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Croației va veni în vizită oficială, în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, va avea luni, 2 octombrie, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu Președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, în cadrul vizitei de stat pe care aceasta o efectuează în țara noastră în perioada 2-4 octombrie a.c., la invitația Președintelui României.

Vizita se înscrie în tendința ascendentă înregistrată în ultimii ani a relațiilor româno-croate, inclusiv prin vizita oficială la Zagreb, în 2015, a Președintelui Klaus Iohannis, și în contextul aniversării în acest an a 25 de ani de relații diplomatice româno-croate.

În cadrul convorbirilor, discuțiile se vor axa pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale și pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană, regională și de securitate.

În plan bilateral, vor fi discutate modalitățile prin care nivelul de excelență atins în dialogul politic va putea crea premisele obținerii unor rezultate mai bune, concrete în domeniul economic, precum și în alte domenii sectoriale. Cei doi președinți vor deschide, de altfel, în data de 3 octombrie a.c., lucrările Forumului oamenilor de afaceri români și croați, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor reciproce.

Citește și: Analist politic, atac în forță la Liviu Dragnea: 'A alimentat ștabii PSD-ului din teritoriu cu finanțe ca să le astupe gura'

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Presidency.ro, președintele Klaus Iohannis va evidenția, de asemenea, importanța pe care o au pentru relaţia bilaterală minoritatea croată din România, precum și comunitatea română din Croația.

În ceea ce privește agenda europeană, o atenție deosebită va fi acordată, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european şi perspectivei exercitării, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președințiilor Consiliului UE în cadrul aceluiași Trio de preşedinţii.

Președintele României și Președintele Republicii Croația vor evidenția, totodată, importanța  cooperării și asigurării securității și stabilității Europei de Sud-Est. Discuțiile vor viza, de asemenea, problematica Vecinătății Estice.

În planul cooperări regionale, va fi abordată organizarea, anul viitor, de către România, a Summitului Iniţiativei celor 3 Mări, demers în care atât Croaţia, cât şi România au fost implicate încă de la lansarea sa, în 2015, la New York, urmată de Summitul de la Dubrovnik din 2016 şi cel de la Varşovia, din iulie 2017.

Cei doi președinți vor aborda și problematica de securitate, cu accent asupra cooperării în NATO și a rolului Alianței la nivel european și global, inclusiv în pregătirea Summitului din 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.