Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele din Senegal, prima reacție în scandalul de corupție în care afaceristul român Frank Timiș este implicat

journalducameroun.com
frank timis senagal

Preşedintele senegalez Macky Sall a denunţat miercuri o tentativă de "destabilizare" a ţării, la trei zile după acuzaţiile de corupţie aduse unuia dintre fraţii săi într-un reportaj al BBC, numele afaceristului român Frank Timiș fiind prezent în scandal, potrivit Agerpres.

  • În iunie 2012, la puţin timp după alegerea sa, Macky Sall a confirmat decizia predecesorului său, Abdoulaye Wade, de a atribui exploatarea a două zăcăminte de petrol şi gaze în largul Senegalului societăţii Timiş Corporation, a omului de afaceri australiano-român Frank Timiş, un novice în acest sector, potrivit France Presse.
  • Duminică, BBC a relatat că acelaşi grup a virat în secret doi ani mai târziu o primă de 250.000 de dolari către Agritrans, o societate controlată de Aliou Sall, un frate mai mic al lui Macky Sall. Aliou Sall a calificat marţi drept "total false" aceste informaţii şi a promis că va da în judecată BBC pentru defăimare.
  • BBC a mai relatat că participaţiile Timiş Corporation au fost cumpărate de gigantul petrolier BP în 2017 pentru 250 de milioane de dolari, însoţite de redevenţe de circa zece miliarde de dolari pe 40 de ani, privând populaţia de importante venituri, în contextul în care Senegalul figurează printre cele 25 de ţări cele mai sărace din lume. BP a dat asigurări că a efectuat toate verificările necesare în materie de etică înainte de semna acest contract.
  • Potrivit Reuters, Frank Timiş nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc, dar a precizat într-un comunicat pentru BBC că nu a comis "nicio ilegalitate".

Citește și: SCÂNTEI LA COTROCENI între Iohannis și ALDE: 'Omorul e mai puțin grav decât corupția?' / SURSE

"Ştim că acolo unde există petrol, unii vor încerca să destabilizeze ţara (...) Guvernul va urmări această afacere", a declarat Macky Sall după rugăciunea Eid-al-Fitr care marchează sfârşitul Ramadanului, în contextul în care exploatarea unor importante zăcăminte din largul Senegalului ar urma să înceapă până în 2021-2022.

"Ţin ca adevărul să fie stabilit", a spus el, fără a menţiona numele fratelui său, din cauza "caracterului privat" al afacerii. Solicitând dovezi, preşedintele senegalez a promis: "Dacă trebuie dictate sancţiuni, le vom dicta".

"Totuşi, nu vom accepta acuzaţii false", a avertizat şeful statului, ales în 2012 şi reales în februarie 2019, dând asigurări că "niciodată o ţară nu a dat atâtea dispoziţii pentru a evita problemele legate de resursele care vor fi exploatate în anii următori".

Deputatul Ousmane Sonko, candidat în ultimele alegeri prezidenţiale, s-a declarat marţi "siderat" de explicaţiile lui Macky Sall.

"Eu, Ousmane Sonko, îl acuz că este singurul responsabil de acest act de corupţie care ascunde altele câteva zeci. Este vinovat de fapte caracteristice pentru înalta trădare", a postat el pe Facebook.

"De fiecare dată, strategia a constat în încercarea de a aprinde un alt foc şi a se ascunde cu laşitate în spatele argumentului unei pretinse 'manipulări a opozanţilor' sau a unei 'tentative de destabilizare a ţării noastre de către forţe obscure' ", a adăugat el.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.