Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele filipinez l-a numit 'fiu de curvă' pe Obama, iar SUA trimit două avioane militare

SUA vor dona două avioane militare statului Filipine pentru a ajuta armata din arhipelag să-şi consolideze misiunile de patrulare aeriene, într-un context de tensiuni diplomatice cu Beijingul în Marea Chinei de Sud, a anunţat miercuri armata filipineză, relatează AFP.

Cele două aparate de tipul "Sherpa", care s-au aflat până acum în serviciul SUA, vor fi livrate Manilei în decembrie, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă filipineze, comandantul Armand Balilo.

Citește și: Cafeaua va deveni un LUX: Prețul va EXPLODA în perioada următoare

"Acestea vor sprijini gărzile de coastă filipineze în misiunile lor de patrulare', a spus el.

Acest anunţ intervine la două zile după răceala diplomatică provocată de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, care l-a numit pe omologul său american Barack Obama "fiu de curvă".

Citește și: Chipsurile vor fi înlocuite, în viitor, cu gândacii: Noile tendințe în gastronomie

Liderul de la Casa Albă a decis să anuleze marţi întâlnirea bilaterală cu şeful statului filipinez la summitul ASEAN din Laos. Ulterior, Rodrigo Duterte a încercat să se scuze.

Filipinezii, a căror armată este una dintre cele mai fiabile din Asia, sunt un aliat militar istoric al Washingtonului în regiune. Această relaţie este cu atât mai importantă cu cât Manila şi mai multe state din regiune au o dispută diplomatică majoră cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.

Citește și: Ai CURAJ? Asta e noua ‘fântână’ de adrenalină din Europa: Firește, e în Amsterdam / VIDEO

În plin summit al ASEAN, filipinezii au făcut publice miercuri fotografii care ar dovedi că Beijingul vrea să construiască în secret o insulă pe reciful Scarborough, din Marea Chinei de Sud, într-o zonă revendicată de Manila.

China dezminte orice construcţie pe reciful al cărui control l-a preluat în 2012, după un conflict cu marina filipineză. Între timp, China a instalat în regiune plase imense care îi împiedică pe pescarii filipinezi să pătrundă în zonă.

Reciful Scarborough are şi pentru Washington o importanţă strategică, întrucât este situat la doar câteva sute de kilometri de insula filipineză Luzon, unde forţele americane au o bază militară, notează agerpres.ro.

Citește și: 150 de milioane de dolari pentru rolul James Bond: Cine e actorul care a primit oferta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.