Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele francez Emmanuel Macron încearcă o apropiere de ALDE european, în cadrul demersurilor prin care caută aliaţi pentru alegerile europarlamentare

Agerpres
Emmanuel Macron

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron (La Republique en Marche) va trimite reprezentanţi la congresul liberalilor europeni, făcând astfel un pas important către o posibilă alianţă cu grupul liberal ALDE, în cadrul demersurilor prin care liderul de la Elysee caută aliaţi pentru alegerile europarlamentare care să susţină viziunea sa 'progresistă' asupra Uniunii Europene, se arată într-un articol publicat luni de politico.eu, informează Agerpres.

Acţiunea lui Macron de căutare a unor astfel de aliaţi îi are în vedere şi pe unii social-democraţi şi Verzi europeni, fapt ce riscă să-i nemulţumească pe acei liberali care îi consideră adversari pe cei din urmă.

Prin trimiterea a trei reprezentanţi ai partidului La Republique en Marche la congresul Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), care începe joi la Madrid, preşedintele Macron îşi înteţeşte campania de construcţie a unei baze proprii de putere la Bruxelles, el căutând prin participarea la congresul grupului ALDE european să convină cu acesta o platformă de campanie comună.

Dacă va reuşi, Macron ar replica în Europa construcţia politică din Franţa prin care a creat o forţă politică ce se consideră a fi o contrapondere la curentele tradiţionale de stânga şi dreapta, prin implementarea unei viziuni reprezentate de politici centriste şi de o integrare europeană sporită, combătând totodată partidele de dreapta populiste care în ultimii ani au luat avânt în UE.

În plus, pe măsură ce Angela Merkel îşi face treptat ieşirea de pe scena politică, liderul francez vede acum o oportunitate de a prelua de la cancelarul german haina leadership-ului european.

Dar dacă eşuează, Macron riscă să-şi piardă semnificativ influenţa la nivel european, întrucât nu ar mai fi sprijinit de un grup de aliaţi în rândul liderilor europeni şi în Parlamentul European care să-i susţină agenda.

O eventuală alianţă între La Republique en Marche şi ALDE european ar oferi acesteia o influenţă sporită în procesul de împărţire a posturilor importante la nivelul instituţiilor europene. Conform planului dorit de partidul La Republique en Marche, socialiştii europeni ar urma să fie retrogradaţi în poziţia a treia în rândul grupurilor politice din Parlamentul European, pe locul întâi rămânând totuşi popularii europeni.

Potrivit politico.eu, în cadrul demersului său de apropiere de ALDE european, preşedintele Emmanuel Macron a ajuns luna trecută la un acord preliminar cu premierul olandez Mark Rutte - al cărui partid VVD face parte din ALDE european - şi cu alţi prim-miniştri liberali pentru a face la europarlamentare campanie pe o platformă comună, alianţă care însă l-ar putea eclipsa pe liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

Lideri liberali europeni ar urma să discute despre o astfel de posibilă alianţă şi la o întâlnire organizată pe 13 noiembrie la Copenhaga de premierul danez Lars Lokke Rasmussen, afirmă oficiali din cadrul partidului liberal al acestuia din urmă şi din ALDE european.

De altfel, Danemarca a fost una dintre ţările pe care Macron le-a vizitat în ultimele luni în căutare de aliaţi pentru un 'arc progresist' în UE care să combată politicile naţionaliste şi conservatoare promovate de politicieni precum premierul ungar Viktor Orban sau vicepremierul italian Matteo Salvini, pe care preşedintele francez îi consideră principalii săi adversari în UE şi la adresa cărora el a formulat critici foarte agresive, ce au primit răspunsuri pe măsură din partea celor doi.

În opinia preşedintelui francez, confruntarea dintre 'progresişti' şi 'naţionalişti' va fi determinantă pentru rezultatul alegerilor europarlamentare, un scrutin pe care formaţiunile naţionaliste îl văd ca pe o oportunitate de a-şi extinde influenţa şi de a combate nu doar imigraţia ilegală, ci şi aprofundarea integrării europene, aceasta din urmă fiind o altă idee pentru care pledează Macron, el susţinând diminuarea rolului statelor naţionale în favoarea Bruxelles-ului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.