Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele PMP trage semnalul de alarmă: Să nu ne trezim că felicităm noul guvern al Republicii Moldova după Estonia!

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu

Europarlamentarul Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) a cerut în mod ferm autorităților române să recunoască oficial noul guvern al Republicii Moldova și să transmită felicitări noului prim-ministru, Maia Sandu. El susține într-o postare pe pagina sa de Facebook că deși are multe dezacorduri cu liderii politici de dincolo de Prut, nu are cum să nu salute ”curajul” celor care au călcat peste orgolii și au format noul guvern.

Făcând aluzie la marele eșec al politicii externe de la București, Eugen Tomac cere Guvernului și Președintelui României să recunoască noul guvern moldovean înainte ca acest lucru să fie făcut de Estonia, țară în fața căreia am pierdut la scor bătălia pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU:

Vezi și: PPE salută formarea noului guvern moldovean și cere o tranziție pașnică a puterii

”Am multe puncte de vedere diferite față de liderii politici proeuropeni de la Chișinău și îmi este silă de loazele din jurul lui Dodon, dar nu pot să nu salut mișcarea curajoasă de azi.

R. Moldova face primul pas pentru a ieși, timid, din izolare. Uniunea Europeană va fi alături și ne vom ocupa de la Bruxelles pentru ca românii de peste Prut sa fie sprijiniți consistent in următoarea perioadă.

România încă se uita, din păcate, mirată și ușor dezorientată pentru că politica noastră externă din ultimii ani este identică cu politica ridicatului din umeri: “nu știu”, “nu ma pricep”, “nu ma bag”.

Maia Sandu merită felicitată pentru acest curaj de a-și asuma, intr-un moment foarte tensionat, un rol foarte important pentru parcursul celui de al doilea stat românesc.

România trebuie sa recunoască prima guvernul de la Chisinau, altfel vom părea ridicoli dacă vom transmite felicitări după Estonia sau alte state europene.”, susține Eugen Tomac.

__

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Maia Sandu, a depus sâmbătă jurământul în faţa Parlamentului reunit la Chişinău, relatează site-ul unimedia.info.

Curtea Constituţională decisese deja că legislativul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. A urmai și o decizie prin care noul guvern nu este recunoscut, iar actuala putere a anunțat deja că nu va părăsi instituțiile statului și că țara se va îndrepta spre alegeri parlamentare anticipate.

Citește și: Atenție! Noul consilier al lui Dăncilă propune concedieri în sectorul bugetar

Şedinţa parlamentului a fost convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este vicepremier şi ministru de interne în noul guvern, din care mai fac Vasile Şova (vicepremier pentru integrare), Nicolae Popescu (externe şi integrare europeană), Georgeta Mincu (agricultură, dezvoltare regională şi mediu), Pavel Voicu (apărare), Vadim Brânzan (economie şi infrastructură), Liliana Nicolaescu-Onofrei (educaţie, cultură şi cercetare), Natalia Gavriliţa (finanţe), Stanislav Pavlovschi (justiţie) şi Ala Nemerenco (sănătate, muncă şi protecţie socială).

Citește și: EXCLUSIV Lovitură în plin pentru Carmen Dan! ‘Cutia Pandorei’ a fost deschisă, după uciderea poliţistului din Timiş

La şedinţa parlamentului au participat doar deputaţii PSRM şi ACUM.

Partidul Democrat (PDM) a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională toate actele adoptate de parlament în şedinţa de sâmbătă.

Citește și: Surprinzător! Obiectul pe care îl are Liviu Dragnea în celulă deși nu ar trebui .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.