Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ucrainei, după summitul NATO în care s-a întâlnit și cu Donald Trump: 'La noi nu e un conflict îngheţat, ci un război fierbinte'

Petro Poroşenko

Declaraţia finală a Summit-ului NATO este una "extrem de importantă" pentru Ucraina şi arată că "lumea începe să înţeleagă" ce se întâmplă în această ţară, unde nu are loc "un conflict îngheţat", ci "un război fierbinte", a declarat joi, la Bruxelles, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a participat, alături de preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, la o discuţie în cadrul conferinţei NATO Engages, un eveniment organizat cu ocazia Summit-ului NATO, scrie agerpres.ro.

Citește și: Surpriză! Mihai Bendeac are un nou coleg: Cine va prezenta X Factor alături de el

În declaraţia finală a summitului de la Bruxelles, liderii statelor membre NATO şi-au reiterat "sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova în cadrul graniţelor acestora recunoscute pe plan internaţional".

"În conformitate cu angajamentele sale internaţionale, facem apel la Rusia să îşi retragă forţele staţionate în cele trei ţări fără consimţământul acestora", se menţionează în declaraţia finală, care condamnă "cu fermitate anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii de către Rusia, anexare pe care nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte".

Citește și: Un titan turc investeşte milioane de euro în România: Ce fabrică va ridica în ţara noastră

Poroşenko şi Margvelaşvili au apreciat că declaraţia summitului NATO este "extrem de importantă" din perspectiva lor, pentru că arată acţiunile de "agresor" ale Rusiei, dar şi pentru că "lasă uşa deschisă" pentru Ucraina şi Georgia să facă parte, la un moment dat, din Alianţa Nord-Atlantică.

În acest context, Petro Poroşenko a vorbit despre modul în care este percepută, în acest moment, situaţia din ţara sa.

Citește și: Samsarii de mașini, „desființați” de Dacia! Gigantul a pus stăpânire pe România

"Credem că acum toată lumea începe să înţeleagă ce se întâmplă în Ucraina. Nu este un conflict îngheţat. Este un război fierbinte. În fiecare zi, ucraineni îşi dau viaţa pentru a apăra democraţia, libertatea, nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă, în întreaga lume. Este o agresiune din Est, pe flancul estic al NATO", a spus el.

Conflictul, a susţinut el, i-a făcut pe ucraineni să se apropie de NATO. Astfel, a afirmat preşedintele Ucrainei, dacă în 2013 aproximativ 16% dintre ucraineni erau pentru o eventuală aderare a ţării lor la NATO, în prezent, peste 54% sunt pentru o eventuală aderare.

Citește și: Cele mai scumpe branduri româneşti: Ce companii ocupă primele locuri

"Ştiţi cine a contribuit la asta? Putin. Putin ne-a făcut mai pro-europeni, Putin ne-a făcut mai responsabili pentru ţara noastră, Putin ne-a făcut să depunem eforturi pentru a deveni membri NATO", a spus Petro Poroşenko.

Tot în perspectiva relaţiei cu Rusia, Poroşenko a vorbit despre nevoia de a contracara, în ţara sa, fenomenul de "fake news".

Citește și: Surpriză! Mihai Bendeac are un nou coleg: Cine va prezenta X Factor alături de el

"Facem toate eforturile să susţinem libertatea presei, dar facem şi toate eforturile pentru a lupta împotriva acestui element-cheie al războiului hibrid cu Rusia", a spus liderul de la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.