Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a slujit la Mănăstirea Plumbuita din Capitală

basilica.ro
Mănăstirea Plumbuita

La Mănăstirea Plumbuita din Capitală a slujit joi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

Aşezământul monastic şi-a serbat în 24 iunie 2021 hramul istoric, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

În predică, ierarhul a îndemnat la rugăciune către sfântul ocrotitor pentru a primi din „râvna sa iubitoare de Dumnezeu”, informează Basilica.ro.

„Să ne bucurăm de această sărbătoare, să fim mai aproape de Domnul nostru Iisus Hristos aşa cum şi Ioan s-a apropiat cu viaţa sa aspră, clu slujirea sa, cu propovăduirea Domnului, cu înţelegerea harului lui Dumnezeu care s-a revărsat asupra lui şi a vorbit aşa fel încât Îl va arăta lumii pe Mesia”.

„Să ne rugăm Sfântul Ioan Botezătorul să ne inspire şi pe noi din râvna sa să avem acea râvnă iubitoare de Dumnezeu care să nască în sufletele noastre virtuţile cele iubitoare ca Duhul Sfânt să lucreze în noi daruri şi puteri care să fie bucuria Bisericii şi bucuria întreolaltă a credincioşilor”.

Părintele Episcop şi-a îndreptat gândurile şi către părinţii Sfântului Ioan Botezătorul.

„Să ne rugăm Sfinţilor Zaharia şi Elisabeta să ne dăruiască şi nouă din credinţa lor, din râvna lor de a păstra legea lui Dumnezeu, din dragostea şi din slujirea lor şi toate acestea purtându-le în sufletele noastre să avem bucuria Duhului Sfânt în aceste zile în care încă suntem în Sărbătoarea Sfântului Duh”.

Scurt istoric

Manastirea Plumbuita se află la marginea de nord-est a Capitalei, nu departe de apa Colentinei, înaltata pe un dâmb. Este un monument de arhitectura din secolele al XVI-lea si al XVII-lea.

Construcţia locaşului a fost începută de Petru Vodă cel Tânăr (1559-1568). Acest prim ctitor al mănăstirii era fiul lui Mircea Ciobanul şi al Doamnei Chiajna. El începe construcţia mănăstirii în anul 1560, care va fi terminată de succesorii la tron: Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi Mihnea Turcitul (1577-1583; 1585-1591). În 1585, acesta închină aşezământul mănăstirii Xiropotamu, de la Muntele Athos.

Numele de Plumbuita i-a fost dat de localnici, datorită faptului că biserica a fost multă vreme acoperită cu tablă de plumb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.