Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu, criticat în raportul MCV: A selectat procurori de rang înalt fără să ţină cont de avizul CSM

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Raportul MCV a fost publicat marţi, 8 iunie, Comisia Europeană analizând gradul de implementare a recomandărilor din rapoartele anterioare. Experţii Comisiei critică unele evoluţii şi laudă altele, într-un document care, la fel ca în precedentele cazuri, nu este lipsit de erori factuale.

Unul dintre cei criticaţi în raportul MCV este fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Acesta i se reproşează că nu a ţinut cont de avizul negativ al CSM la propunerea de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al DIICOT. Propunerile de modificări legislative - cu drept de veto pentru CSM în cazul numirii procurorilor de rang înalt şi cu posibilitatea preşedintelui de a respinge o propunere - sunt văzute cu ochi buni de experţii Comisiei.

Raportul integral, AICI! (.pdf)

"Din 2019 până în prezent nu au mai avut loc alte modificări legislative, iar problema este abordată în prezent în modificările propuse a fi aduse legii justiției privind statutul judecătorilor și procurorilor. Un nou proiect de lege, introdus în martie 2021, cu privire la care ministrul justiției a solicitat avizul CSM (a se vedea mai sus), propune consolidarea rolului CSM, prin introducerea unui aviz obligatoriu al CSM. Rolul președintelui României este, la rândul său, consolidat din perspectiva posibilității acordate acestuia de a refuza un candidat.

De la ultimul raport, au fost numiți noi șefi la conducerea serviciilor de urmărire penală, fără să fi fost însă disipate preocupările exprimate în mod repetat cu privire la procedură. La începutul anului 2020, una dintre primele măsuri luate de ministrul justiției de atunci a fost de a organiza proceduri de selecție mai transparente în vederea numirii unei conduceri noi a serviciilor de urmărire penală . Cu toate acestea, în timp ce noul procuror-șef al DNA a fost numit în urma unui aviz pozitiv al CSM, procuroarea generală și procuroarea-șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au fost numite în pofida avizului negativ al CSM. Conform Secției pentru procurori a CSM, asupra procurorilor care au votat împotriva candidaților propuși pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef al DIICOT s-au exercitat ulterior presiuni din partea SIIJ. În 2020 au existat și alte cazuri în care ministrul justiției nu a ținut cont de avizul CSM în contextul numirilor în funcția de șefi adjuncți ai diferitelor instituții", se arată în raportul MCV 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.