Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu îl taxează pe 'premierul turist din Miami'

predoiu ponta

Victor Ponta a insistat cu sloganul lui Clinton din 1992 - "It's about the economy, stupid!" -, înlocuind "stupid" cu "peneliştilor şi pedeliştilor". Premierul a explicat pe Facebook, din vacanţa pe tărâm american, că încasările bugetare au crescut în 2015. Ponta primeşte însă o replică pe măsură de la prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

Vezi şi: Victor Ponta îi lovește pe liberali tocmai din SUA: It's about economy-peneliștilor și pedeliștilor

"Câteva teme de reflecție pentru turistul “about the economy” din Miami:

1. Veniturile din TVA sunt doar o parte din veniturile fiscale ale statului, la rândul lor doar o parte din veniturile bugetare. Creșterea veniturilor din TVA reflectă o creștere a consumului. Dar care e situația totalului veniturilor bugetare? Care e situația dividendelor sau pierderilor companiilor de stat, care reflectă gradul de reformare și eficientizare a acestora? TVA e cel mai ușor de colectat, dar nu reflectă complet capacitatea statului de a-și colecta toate veniturile bugetare și nici capacitatea economiei de a produce profit. De ex., Lukoil a plătit foarte mult TVA, dar cât impozit pe profit a plătit?

2. Nu mai vorbește nimeni din Guvern de producție și industrializare în România. In topul companiilor înregistrate în România care fac profit sunt importatorii. Ce se întâmplă de fapt? Aceștia fac comenzi fabricilor din străinătate, și-au creat “private label” și desfac produsele aici în România, apoi în general repatriază profitul prin dividende sau “transfer pricing”. Sigur că e importantă și activitatea de import și e bine că se desfășoară, sigur că ea crește încasările din TVA, ceea ce este foarte bine. Însă nu este suficient. Fără relansarea producției și reindustrializării în România, fără stimularea exporturilor, nu vom întări economia. Fără reforma companiilor de stat nu vom putea întări economia națională. Acestea sunt obiective grele, prea grele pentru un premier turist", afirmă Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.