Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu pune tunurile pe Italia și Grecia, țări care refuză să-i predea pe condamnații români: Zădărnicesc efortul de combatere a corupției

catalin predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, miercuri, că proiectul de directivă anticorupţie publicat de Comisia Europeană reglementează infracţiunea de abuz în serviciu fără prag valoric pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale şi atragerea răspunderii penale.

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, într-un comunicat, că a luat act de publicarea de către Comisia Europeană a pachetului legislativ anticorupţie, respectiv de directiva anticorupţie, aprobat de Colegiul comisarilor.

"Acest pachet legislativ anticorupţie, publicat de Comisia Europeană, este un nou semnal privind actualitatea combaterii corupţiei în cadrul construcţiei europene şi trebuie să fie la nivelul fiecărui stat membru, deci şi al României. Mă bucur să constat faptul că legislaţia noastră naţională este în multe privinţe deja armonizată cu proiectul de directivă, inclusiv în privinţa infracţiunii de abuz în serviciu, atât de discutată la noi în ţară, pe care directiva o reglementează fără prag valoric pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale şi atragerii răspunderii penale", a declarat Predoiu, citat în comunicat.

Critici pentru Italia și Grecia, țări care refuză să-i predea pe condamnații români

Potrivit ministrului, consolidarea legislaţiei anticorupţie la nivel naţional în fiecare stat membru şi astfel în întreg spectrul statal european trebuie însoţită de o bună cooperare judiciară între statele membre europene şi de respectarea ad literam a principiului recunoaşterii reciproce a hotărârilor definitive în domeniul dreptului penal.

"Sunt încă lucruri de făcut în această privinţă în alte state membre ale UE, din punctul meu de vedere. Este contraproductiv să zădărnicim efortul de combatere a corupţiei în interiorul statelor membre ale UE prin ignorarea principiului recunoaşterii hotărârilor definitive în materie penală în alte state (europene). Este cunoscut faptul că România a întâmpinat în trecut dificultăţi în unele cazuri de persoane condamnate penal în România, care au fugit de justiţie în Italia şi Grecia. Ministerul Justiţiei a activat încă din 2020 toate canalele diplomatice de care dispune în acest sens şi va menţine acest subiect inclusiv pe agenda discuţiilor bilaterale la nivelul Comisiei Europene, până la închiderea tuturor 'portiţelor legale' din legislaţia europeană şi repatrierea tuturor persoanelor care se sustrag justiţiei, pentru a executa deciziile definitive ale instanţelor din România. Ştiu că este o muncă de durată, migăloasă, în care e nevoie de multă perseverenţă diplomatică şi politică, dar nu există, în optica mea, altă cale şi alt rezultat acceptabil, drept pentru care Ministerul Justiţiei va persevera în aceste demersuri până la rezolvarea problemelor", a subliniat Cătălin Predoiu.

Conform comunicatului, directiva conţine o serie de prevederi "cheie" pentru consolidarea mijloacelor de drept penal de combatere a corupţiei în funcţiile publice şi private.

"Între acestea, directiva prevede o reglementare modernă a infracţiunii de abuz în serviciu, concordantă cu definiţia infracţiunii de abuz în serviciu din Convenţia ONU privind combaterea corupţiei, receptată deja în dreptul intern prin Legea 365/2004. În cadrul proiectului de directivă anticorupţie, infracţiunea de abuz în serviciu nu conţine un prag valoric ca o condiţie pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale şi atragerii răspunderii penale", a indicat Ministerul Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.