Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prefectul Capitalei pune biciul pe Nicușor Dan și primarii de sectoare: Le cere urgent măsuri pentru colectarea selectivă

toni grebla

Prefectul Capitalei, Toni Greblă a transmis, marţi, că având în vedere că, la sfârşitul anului contractele comerciale încheiate pentru depozitarea deşeurile de pe raza Municipiului Bucureşti au intrat într-o etapă nouă, a solicitat Primarului General şi Primarilor de Sector să ia de urgenţă toate măsurile necesare la nivelul Capitalei în acord cu angajamentele asumate privind asigurarea continuităţii acestui serviciu esenţial pentru populaţie şi să intensifice eforturile privind colectarea selectivă a gunoiului.

Prefectura Capitalei arată că ”în continuarea demersurilor realizate în 2022 de către Prefectura Municipiului Bucureşti şi având în vedere că, la sfârşitul anului, contractele comerciale încheiate pentru depozitarea deşeurile de pe raza Municipiului Bucureşti au intrat într-o etapă nouă, prefectul Toni Greblă solicită Primarului General şi Primarilor de Sector să ia de urgenţă toate măsurile necesare la nivelul Capitalei în acord cu angajamentele asumate privind asigurarea continuităţii acestui serviciu esenţial pentru populaţie şi să intensifice eforturile privind colectarea selectivă a gunoiului”.

Această problematică a fost abordată în cadrul unei întâlniri de lucru, care a fost convocată marţi, de către prefectul Capitalei.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, primari şi responsabili direcţi de acest domeniu din cadrul Primăriilor din Capitală, precum şi conducerile Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Municipiul Bucureşti (ADI Bucureşti).

Scopul întâlnirii a fost identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea continuităţii colectării, depozitării şi tratării deşeurilor strânse de pe raza Municipiului Bucureşti. Accentul a fost pus pe necesitatea finalizării procedurilor şi operaţionalizării contractelor de atribuire a serviciilor de depozitare a deşeurilor menajere provenite de pe raza Sectoarelor 1-6 şi pe dispoziţiile legale privind tarifele de depozitare, precizează prefectura. În cadrul şedinţei de lucru, prefectul Capitalei a fost informat cu privire la faptul că la nivelul ADI Bucureşti s-au făcut paşi înainte, astfel încât să nu existe sincope în ceea ce priveşte asigurarea serviciului de depozitare pentru deşeurile menajere din Capitală.

Astfel, au fost încheiate procedurile de atribuire, pentru o perioadă de un an, a serviciilor de eliminare, prin depozitare, pentru deşeurile menajere din Sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, fiind în curs de soluţionare şi procedura care vizează Sectorul 1, în cazul căreia a fost formulată o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Totodată, prefectul Capitalei a atras atenţia cu privire la responsabilităţile pe care le au autorităţile locale privind colectarea selectivă a deşeurilor, menţionând că este necesară implementarea acestui sistem la nivelul instituţiilor publice, şcolilor şi societăţilor comerciale de pe raza fiecărui sector, astfel încât cetăţenii să conştientizeze importanţa acestui proces şi să înceapă să îl sprijine mai mult. În cadrul întâlnirii de lucru au fost abordate şi angajamentele asumate la nivel european şi calendarul comunicat de Uniunea Europeană privind responsabilităţile autorităţilor române privind atingerea, în următorii ani, a ţintelor privind reciclarea deşeurilor şi construirea staţiilor de tratare şi depozitare a acestora.

“Având în vedere responsabilitatea autorităţilor publice locale privind gestionarea eficientă şi sigură a deşeurilor, am solicitat primarilor să ia urgent toate măsurile care se impun pentru operaţionalizarea contractelor încheiate pentru asigurarea continuităţii acestui serviciu esenţial pentru populaţie şi să îmi prezinte calendarul de implementare a acestora, inclusiv în acord cu angajamentele luate privind asigurarea colectării selective. Mă bucur că nu vor fi sincope în privinţa depozitării deşeurilor şi am încurajat autorităţile locale să găsească cele mai eficiente soluţii pentru tratarea şi depozitarea acestora, cât mai aproape de Municipiul Bucureşti şi cu respectarea legislaţiei în vigoare”, a declarat prefectul Toni Greblă.

În cadrul şedinţei au fost discutate şi modalităţile concrete prin care Prefectura Capitalei poate contribui, în limita atribuţiilor sale, inclusiv prin sprijin la nivel legislativ, pentru deblocarea eventualelor situaţii care ar putea duce la întârzieri în finalizarea procedurilor de eficientizare a serviciului de colectare, tratare şi depozitare a deşeurilor. În final, prefectul a subliniat faptul că dezvoltarea durabilă a Capitalei şi respectarea ţintelor privind protecţia mediului şi reciclarea deşeurilor pot fi realizate doar printr-o colaborare susţinută între toţi factorii de decizie implicaţi şi responsabili de aceste problematici deosebit de importante pentru cetăţeni, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.