Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prefectul Toni Greblă vrea să-l scoată din 'adormire' pe Nicușor Dan: Demers pentru salvarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR

toni grebla nicusor dan

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, face demersuri pentru o eventuală acțiune în instanță în vederea blocări retrocedării a 12 hectare din Parcul IOR. Potrivit unor surse din administrația locală, prefectul i-a cerut marți, 28 martie, mai multe documentele primarului general Nicușor Dan. Nu este prima adresă de acest fel trimisă la primărie, demersurile anterioare fiind lăsate fără răspuns, potrivit surselor din administrația locală.

„Având în vedere informațiile apărute în presă cu privire la situația retrocedării terenului în suprafah3 de 12 hectare situat în Parcul Alexandru loan Cuza (IOR), Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti, în aplicarea prevederilor art. 262 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, vă solicităm să ne furnizați cu celeritate documentații, date și informații privind situația juridică a terenului sus menționat de la momentul exproprierii și până în prezent, respectiv dacă această suprafață de teren era amenajată la data restituirii, dacă a fost supusă unei amenajări destinate deservirii nevoilor publice ale comunității locale ca fiind spațiu verde public cu acces nelimitat, parc public și zonă de agrement sau alte amenajări de utilitate publică de interes local”, se arată în adresa prefectului.

În eventualitatea în care se constată din documente că destinația zonelor retrocedate era una de interes public, ar putea o acțiune în instanță pe modelul Parcului Bordei.

Protest în Parcul IOR

Peste 1000 de bucureșteni s-au adunat sâmbătă în Parcul IOR pentru a trage un semnal de alarmă, potrivit Euronews. Zeci de copaci de pe acest spațiu verde au fost tăiați în ultimele luni după ce instanța a decis ca 12 hectare din parc să fie retrocedate. Bucureștenii se tem că, în curând, nu vor mai avea pe unde să iasă la plimbare și cer ca terenul retrocedat să fie reintegrat în parc.

Zona retrocedată arată neîngrijit, împânzită de copaci uscați sau de crengi tăiate. Sunt și pomi puși la pământ, deși abia au înflorit. Peste 100 de copaci ar fi fost tăiați în ultimele zile. Protestul a fost organizat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, creat de cetățenii care locuiesc în jurul parcului.

Primăria Capitalei ar putea expropria surpafața retrocedată

Primăria Capitalei va face demersurile pentru exproprierea celor 11 ha retrocedate în Parcul Titan, dacă retrocedarea s-a făcut corect, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, miercuri, după o vizită la fața locului. Primarul a declarat că în aproximativ 6 săptămâni, Primăria Capitalei va finaliza analiza legalității dispoziției de retrocedare.

„Am fost în această dimineață în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) și am văzut cu ochii mei cât de dezolant arată zona în care s-au tăiat masiv copacii după retrocedarea terenului. Am cerut verificarea legalității dispoziției de retrocedare unei firme de avocatură cu care suntem în contract și estimez că în maximum 6 săptămâni vom avea analiza finală. Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.