Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiri pentru PACE - Premierul israelian prevede un PLAN ISTORIC din partea SUA şi aşteatpă întâlnirea cu Trump

trump netanyahu

Planul de pace în Orientul Mijlociu al administraţiei Trump va fi ”istoric”, apreciază premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz, care se pregătesc să plece la Washington pentru a discuta despre această iniţiativă americană, relatează AFP, citată de news.ro.

Preşedintele american Donald Trump anunţa joi că planul său de pace, a cărui prezentare a fost amânată în numeroase rânduri, urmează să fie dezvăluit până marţi, când îl primeşte pe Netanyahu la Casa Albă.

Însă un oficial israelian de rang înalt a declarat sâmbătă seara pentru AFP că o primă întâlnire Trump-Netanyahu este prevăzută încă de luni şi că ea va fi urmată de o a doua întâlnire a doua zi.

”Am speranţe bune că ne aflăm în pragul unui moment istoric pentru statul nostru”, a declarat Netanyahu, citat sâmbătă într-un comunicat, referindu-se la planul de pace american.

Citeşte şi: Buletine noi! CTP, reacție la isteria apărută: 'Unii privesc asta ca și când li s-ar înfige un cip în cap. Ce minte îngustă au atâția oameni'

”O oportunitate de acest fel se întâmplă o singură dată în istorie, iar noi nu o putem rata (...). Am speranţa bună că suntem în pragul unui moment istoric pentru statul nostru”, a repetat el.

”În prezent, noi avem la Casa Albă cel mai mare prieten pe care Israelul l-a avut vreodată şi, deci, cea mai mare oportunitate pe care am avut-o vreodată”, a adăugat Netanyahu referindu-se la acest plan - deja respins de Palestina, care consideră administraţia trump prea proisraeliană.

Statele Unite au prezentat în iunie marile linii economice ale planului lor, care prevede investiţii internaţionale în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe vecine pe o perioadă de zece ani. Însă termenele concrete ale acestui proiect şi eventuala sa parte politică rămân subiect de speculaţii.

ÎNCĂ SECRET

Benny Gantz, liderul opoziţiei israeliene şi rivalul lui Netanyahu în alegerile din martie, urmează să efectueze la rândul său o vizită în capitala americană în vederea acestor discuţii - la care palestinienii spun că nu au fost invitaţi.

”Am avut numeroase întâlniri şi discuţii despre «Planul de pace» cu consilierii preşedintelui, oficiali de la Casa Albă şi prietenul meu ambasadorul (american la Ierusalim) David Friedman (...). Conţinutul discuţiilor noastre şi detaliile planului vor rămâne secrete pentru moment”, a declarat sâmbătă seara la Tel Aviv Gantz, un fost comandant al armatei israeliene.

”Însă pot deja să vă spun că «Planul de pace» conceput de către preşedintele Trump va marca istoria ca un jalon important care le va permite diverşilor actori din Orientul Mijlociu să avanseze în sfârşit cu un mare acord regional istoric”, a adăugat Gantz, care urmează să fie primit de Donald Trump luni la Washington.

Însă ”«Acordul secolului» pe care preşedintele Trump l-ar putea anunţa este deja mort”, avertiza joi un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, la finalul unei întâlniri a acestuia din urmă cu preşedintele rus Vladimir Putin.

”Noi respingem absolut ceea ce administraţia Trump a realizat până în prezent (...). Poziţia noastră este clară: Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei pământului palestinian în vigoare din 1967”, adăuga Nabil Abu Rudeina.

Citeşte şi: HARTA PANDEMIEI CU CORONAVIRUS - Indică locurile cu cele mai multe cazuri confirmate şi decese produse de virus

Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei ocupate şi Ierusalimului de Est anexat a continuat în toate guvernele israeliene după 1967, însă ea a accelerat în ultimii ani sub impulsul lui Netanyahu şi aliatului său de la Washington.

Proiectul american a fost respins, de asemenea, de către mişcarea islamistă Hamas, care se aflăla putere în Fâşia Gaza, o encalvă palestiniană cu două milioane de locuitori, separată geografic de Cisiordania, unde la putere se află Mahmoud Abbas.

În acest context, unii analişti apreciază că planul american ar putea reanima conflictul israeliano-palestinian în loc să-l soluţioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.