Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Albaniei: 'Serbia să nu dea nicio justificare anumitor grupuri din nordul Kosovo!'

balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Premierul albanez Edi Rama i-a cerut președintelui sârb Aleksandar Vučić să nu dea „nicio justificare anumitor grupuri din nordul Kosovo", informează Reporter.

"Fac apel la președintele Serbiei să nu dea nicio justificare anumitor grupuri din nordul Kosovo, care din motive proprii se opun punerii în aplicare a acordului care trebuie implementat și care este valabil pentru a da o mai mare credibilitate dialogului dintre Kosovo și Serbia", a declarat Rama, relatează B92.net.

Premierul albanez a declarat că acordurile convenite cu cealaltă parte trebuie implementate și nu discutate.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul spaniol Pedro Sanchez, care se află în vizită în regiune, Rama a declarat că Spania și Albania nu au aceeași poziție cu privire la Kosovo.

"Spania are o poziție diferită cu privire la Kosovo, din motive care au legătură cu Spania însăși și care nu au nimic de-a face cu niciun fel de prejudecată împotriva comunității albaneze din Kosovo și a drepturilor acesteia. Cu toate acestea, am discutat, cu atât mai mult în contextul situației care aseară a avut o escaladare nejustificată, deoarece guvernul din Kosovo este obligat să pună în aplicare acordurile prin exercitarea suveranității teritoriale care derivă din independență", a conchis Rama.

Context complicat

Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată de Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sângeros care s-a soldat cu 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi, potrivit France Presse. De atunci regiunea este teatrul unor fricţiuni episodice, potrivit Agerpres.ro.

Acest nou puseu de violenţe are loc în urma deciziei luate de Kosovo de a impune noi reguli administrative şi frontaliere sârbilor.

În virtutea acestor măsuri, care ar fi trebuit să intre în vigoare luni, autorităţile kosovare urmau să furnizeze permise de şedere temporare persoanelor care intrau în Kosovo cu o carte de identitate sârbă.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a invocat principiul "reciprocităţii", din moment ce Belgradul impune acelaşi regim kosovarilor care intră în Serbia.

Kosovo le dăduse, de asemenea, un termen de două luni, sârbilor din Kosovo pentru a-şi înlocui plăcuţele de înmatriculare sârbeşti de pe autovehiculele lor cu plăcuţe ale Republicii Kosovo. Potrivit estimărilor media locale, 10.000 de vehicule care circulă în Kosovo au plăcuţe de înmatriculare emise de Belgrad.

Sub presiunea puterilor occidentale şi în special a SUA, marele aliat al Kosovo, Pristina a anunţat duminică seară amânarea intrării în vigoare a noilor măsuri cu o lună, până la 1 septembrie.

Forţele NATO desfăşurate în Kosovo au avertizat că vor interveni "dacă stabilitatea este compromisă".

Cei circa 12.000 de sârbi din Kosovo, din care circa o treime trăiesc în nordul teritoriului, nu recunosc autoritatea Pristinei (Kosovo) şi rămân credincioşi Belgradului (Serbiei), de care depind financiar.

Ultimul episod de tensiuni data din septembrie anul trecut, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbeşti. Timp de mai multe zile, două posturi de frontieră au fost blocate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.