Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în Harghita: Prefectul a purtat costum popular de 1 Decembrie la o manifestare la care au asistat 2.500 de persoane

www.edusoft.ro
costum popular

Aproximativ 2.500 de persoane au participat, vineri, la Miercurea Ciuc, la manifestările de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, în premieră prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, purtând costum popular la spectacolul folcloric organizat cu această ocazie.

Oamenii s-au adunat la Statuia Ostaşului Necunoscut din centrul municipiului Miercurea Ciuc purtând în mâini steaguri tricolore, iar unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular românesc.

Părintele profesor Mihail Milea, de la Seminarul Teologic din Buzău, vine de 25 ani la Miercurea Ciuc, însoţit de tineri seminarişti, dar şi de enoriaşi îmbrăcaţi în port popular, şi spune că mesajul pentru românii din Harghita este acela că nu sunt singuri. 'Venim de 25 ani, trecem Carpaţii cu multă bucurie şi mare dor să întâlnim puţinii români care au mai rămas în inima României, Covasna şi Harghita. Le spunem că suntem mereu alături de ei, că nu-i părăsim, că suntem responsabili de existenţa lor aici', a declarat părintele Mihail Milea. Acesta a avut un mesaj de bună convieţuire 'în această grădină a Maicii Domnului' şi pentru etnicii maghiari din zonă.

La rândul său, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, care a oficiat o slujbă în memoria eroilor români, a declarat că evenimentul sărbătorit festiv pe 1 Decembrie 'reprezintă rodul oamenilor de mare valoare ai patriei noastre, iar împrejurările istorice s-au conturat prin lupta dârză a înaintaşilor, care prin jertfa vieţii lor au adus un plus de speranţă, sporind credinţa poporului ce le-a îmbrăţişat convingerile, încununându-i cu nemurirea'.

Prefectul judeţului, Adrian-Jean Andrei, a vorbit de respect şi bună convieţuire, indiferent de etnie şi i-a îndemnat pe români să îşi cinstească simbolurile naţionale. 'Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, noi, cu toţii suntem cei care trebuie să ne respectăm, să convieţuim. La fel cum o spun în fiecare an, poate 1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să aibă continuitate. Acelaşi gând îl am faţă de toţi cetăţenii judeţului, oriunde s-ar afla şi trăi ei, departe de casă, dar simţind româneşte şi bucurându-se de Ziua Naţională a ţării lor. Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, pentru că pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi, astăzi să fim împreună', a declarat prefectul judeţului.

Ceremonialul de la monumentul Ostaşului Necunoscut s-a încheiat cu depuneri de coroane, după care în centrul municipiului a avut loc defilarea efectivelor militare, dar şi a tehnicii de luptă uşoară.

În premieră, la defilare au luat parte Detaşamentul de cavalerie al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi un detaşament din cadrul Brigăzii speciale de intervenţie 'Vlad Ţepeş' al Jandarmeriei Române, conform Agerpres. Tot în premieră, la spectacolul folcloric care a urmat acestui moment, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a venit îmbrăcat în costum popular şi a declarat presei că 'este un gest de minim respect pentru Ziua Naţională să fii îmbrăcat în straie populare româneşti, cu care înaintaşii noştri au luptat pentru idealurile de unitate naţională, pentru ca noi, astăzi, să putem să fim aici'.

La Miercurea Ciuc, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României se vor încheia în cursul serii cu retragerea cu torţe a vânătorilor de munte, programată să aibă loc în centrul municipiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.