Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în istoria Franței: Brigitte Macron, soţia preşedintelui francez, a primit un rol oficial la Palatul Elysee

rtl.fr
macron, cuplu

Brigitte Macron, soţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, a primit luni un rol oficial la Palatul Elysee, prin intermediul unei "carte de transparenţă privind statutul pe care îl are consoarta şefului statului" francez, cartă publicată pe site-ul preşedinţiei franceze, informează AFP, conform agerpres.ro

Acest rol de reprezentare nu este nici retribuit, nici dotat cu un buget specific, precizează comunicatul. "Este vorba de un statut juridic, dar şi de un angajament valabil doar pentru Brigitte Macron şi pe durata mandatului lui Emmanuel Macron", a precizat o sursă din anturajul soţiei lui Macron.

ALERTĂ: Convoi NATO, implicat într-un accident pe Autostrada A1. Mai mulţi militari au fost răniţi - FOTO


Este pentru prima dată în istoria Franţei când un text stabileşte negru pe alb rolul şi mijloacele pe care îl are consoarta preşedintelui, până acum informale şi adesea opace. 

Carta răspunde în parte promisiunilor făcute în campanie de Emmanuel Macron de a pune capăt "unei ipocrizii franceze" prin crearea unui statut juridic pentru consoarta preşedintelui. Decizia sa finală nu a trecut printr-o lege sau un decret, în condiţiile în care o petiţie lansată vara aceasta împotriva oricărui statut oficial a strâns 316.000 de semnături în câteva săptămâni.

Bombă pentru sănătate! Obiceiurile alimentare care ne fac tot mai bolnavi


Textul Palatului Elysee, care nu foloseşte termenul de "Primă Doamnă", detaliază "rolul public şi misiunile consoartei preşedintelui Republicii": să asigure reprezentarea Franţei alături de şeful statului, să răspundă numeroaselor solicitări din partea francezilor primite prin poştă sau telefon, să patroneze acţiuni caritabile, culturale sau sociale... 

Pentru prima dată, site-ul elysee.fr publică luni o agendă a "acţiunilor şi deplasărilor" lui Brigitte Macron, care detaliază agenda sa oficială din 14 mai, dată la care ea a ajuns la Elysee, alături de cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei. 

Pentru a duce la îndeplinire aceste misiuni, Brigitte Macron va avea doi consilieri şi un secretar. 

Critica principală adusă de petiţia împotriva unui statut oficial constă în aceea că Brigitte Macron ar putea "obţine un buget din fonduri publice" într-o perioadă de restricţionare severă a cheltuielilor publice. 

Ea însăşi a declarat într-un recent interviu pentru revista "Elle" că ar dori să-şi asume "rolul public" într-un mod absolut transparent. Fostă profesoară, Brigitte Macron a evocat în acest interviu cuplul atipic şi strâns pe care îl formează cu soţul ei, cu 24 de ani mai tânăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.