Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ în istoria omenirii: La ce adâncime au forat cercetătorii sub gheaţa Antarcticii

O echipă de specialişti a reuşit să foreze la cea mai mare adâncime în Antarctica stabilind un record, însă nu aceasta a fost intenţia iniţială. Oamenii de ştiinţă au dorit, de fapt, ca prin forarea sub calota de gheaţă să poată anticipa modul în care zona va răspunde în următorii ani la schimbările climatice, potrivit organizaţiei care conduce proiectul, British Antarctic Survey, citată de Live Science.

Cercetătorii au lucrat la planul proiectului - denumit BEAMISH - timp de 20 de ani, scrie agerpres.ro.

Citește și: Metodă inedită de a face rost de bani! Cât cere Adrian Mutu pentru 10 secunde

Le 8 ianuarie 2019, după 63 de ore de foraj continuu cu ajutorul unei sfredel cu apă caldă (un instrument uriaş care topeşte gheaţa), ei trecut prin stratul de bază al şuvoiului de gheaţă Rutford din vestul Antarcticii.

Echipa a ajuns la o adâncime de 2.152 de metri şi a desfăşurat prin gaură instrumente pentru a înregistra presiunea apei şi temperatura gheţii, dar şi pentru a afla cât de mult s-a deformat gheaţa.

Citește și: Gabriela Firea: ‘Anul trecut ni s-au tăiat niște bani și ni s-a promis ca anul acesta se revine ‘

Atât gheaţa antarctică, dar şi calota de gheaţă a Groenlandei, la polul opus, se topesc într-un ritm accelerat din cauza încălzirii climei.

Specialiştii nu ştiu deocamdată la ce să se aştepte în viitor în ceea ce priveşte cantitatea de gheaţă care se va topi şi va contribui la creşterea nivelului apelor mărilor.

Citește și: Războiul PSD-BNR continuă! Mugur Isarescu refuză să dea explicații despre modul în care se stabilește ROBOR-ul

Prin forarea în profunzime, echipa de specialişti speră să afle când a dispărut ultima oară calota de gheaţă din Antarctic şi modul în care apa şi sedimentele ar putea împinge gheaţa în larg, potrivit site-ului acestui proiect.

Şuvoaiele de gheaţă sunt asemănătoare râurilor îngheţate în care gheaţa se deplasează mai rapid în comparaţie cu zona înconjurătoare.

Citește și: Metodă inedită de a face rost de bani! Cât cere Adrian Mutu pentru 10 secunde

Echipa de cercetători a forat o a doua gaură, la 22 ianuarie, iar proiectul va continua până la jumătatea lunii februarie, notează Live Science.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.