Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în politica germană: tandem bărbat-femeie la șefia celui mai vechi partid

avocatura.com
politica

Militanţii Partidului Social-Democrat german (SPD), o componentă în pierdere de viteză a coaliţiei Angelei Merkel, îşi vor alege începând de marţi noii lideri, urmând ca pentru prima dată să aibă la conducere un tandem constituit pe principiul parităţii de gen, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cei 425.630 de activişti ai partidului au termen până la 29 noiembrie pentru a alege, online sau prin poştă, între două perechi calificate pentru al doilea tur. Rezultatul va fi anunţat la 30 noiembrie, cu o săptămână înainte de un congres de învestire la Berlin.

Tandemul favorit, sosit pe primul loc după primul tur de scrutin cu 22,68% din voturi, este format din actualul vicecancelar Olaf Scholz şi deputata Klara Geywitz, aleasă din fosta Republică Democrată Germană (RDG).

Cel de-al doilea tandem (cu 21,03% în primul tur) este alcătuit din doi deputaţi experimentaţi, dar prea puţin cunoscuţi publicului larg, Norbert Walter-Borjans, militant împotriva evaziunii fiscale, şi Saskia Eskien, angajată în combaterea extremei drepte.

Va fi primul tandem pe principiul parităţii de gen ales la conducerea SPD, cel mai vechi partid german, fondat sub acest nume în 1890. Aceste alegeri urmează după demisia în iunie a şefei partidului, Andrea Nahles, ca urmare a rezultatelor dezamăgitoare obţinute de SPD la europarlamentarele din 29 mai (15,8%).

Olaf Scholz, actualul ministru de finanţe, militează cu partenera sa de partid pentru menţinerea SPD până în 2021 în marea coaliţie (aşa-numita GroKo - Grosse Koalition, adică Marea Coaliţie politică dintre CDU/CSU/SPD), condusă de cancelarul Angela Merkel.

Potenţial candidat la cancelarie dacă câştigă această alegere internă, Scholz pledează totuşi pentru ca această mare coaliţie, un sistem care îi satisface din ce în ce mai puţin pe germani, să fie 'ultima'.

Celălalt tandem este mult mai critic în privinţa participării SPD la marea coaliţie, fără însă a proclama deschis sfârşitul acestei alianţe încheiate în 2018, după luni de negocieri.

Dezbaterea privind menţinerea sau nu în cadrul coaliţiei agită totuşi apele în partid, care se plafonează la 15% în sondaje, fiind devansat uşor de conservatorii din CDU şi de către Verzi, care depăşesc 20% din intenţiile de vot. Ecologiştii au la conducere, de asemenea, un tandem compus dintre un bărbat şi o femeie.

Membrilor SPD li se va cere să tranşeze această chestiune a apartenenţei la coaliţia guvernamentală în cadrul congresului lor preconizat între 6 şi 8 decembrie la Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.