Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră istorică - Kim Jong un a fost condamnat de justiția sud-coreeană

The Guardian
Kim Jong Un

Un tribunal sud-coreean îl somează pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un să despăgubească doi foşti prizonieri de război, obligaţi la muncă forţată timp ce decenii în Coreea de Nord, o hotărâre care ar putea crea un precedent în peninsula împărţită, relatează AFP potrivit news.ro.

Este pentru prima oară când un tribunal sud-coreean îşi exercită competenţa asupra Phenianului sau dispune ca dictatorul nord-coreean să plătească despăgubiri, potrivit unor asociaţii de susţinere a reclamanţilor.

Genocid și crime împotriva umanității - China, reclamată la CPI

Cei doi bărbaţi - Han, în vârstă de 87 de ani, şi Ro, în vârstă de 90 de ani - afirmă că au fost luaţi prizonieri în timpul Războiului Coreei (1950-1953), dar că nu au fost repatriaţi la oprirea conflictului, care s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Timp de mai multe decenii, cei doi bărbaţi au muncit forţat în mine de cărbune, până când au reuşit să evadeze din Nord, prin China.

Ro s-a întors în Coreea de Sud în 2000, iar han un an mai târziu.

Ei au depus plângeri în 2016, în care acuză că au fost supuşi unor ”importante daune mentale şi fizice” în Coreea de Nord.

Un tribunal de la Seul a dispus ca Kim Jong Un să-i plătească fiecăruia 21 de milioane de woni (15.500 de euro), a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

Pașaportul american nu mai valorează nimic - Topul celor mai puternice pașapoarte din lume

O asociaţie de susţinere a celor doi a anunţat că aceştia urmează să ia măsuri legale în vederea confiscării unor bunuri nord-coreene aflate sub controlul Seului, precum drepturi de autor ale televiziunii de stat nod-coreene.

După război, aproximativ 170.000 de nord-coreeni şi chinezi erau prizonieri în lagăre ale forţelor ONU conduse de către Statele Unite, iar aproximativ 100.000 de militari sud-coreeni şi din cadrul ONU erau deţinuţi de Nord, potrivit unor date de la Memorialul Războiului Coreei de la Seul.

După armistiţiu, doar 8.343 de sud-coreeni au fost repatriaţi, potrivit Guvernului sud-coreean.

Această problemă este prezentată cu regualritate de către Sud, însă Nordul a spus mereu că niciun militar din Sud nu a fost deţinut împotriva voinţei sale.

Potrivit unor asociaţii, aproximativ 80 de prizonieri de război sud-coreeni au reuţit să evadeze din Nord şi să se întoarcă în Sud în 2000 şi 2001.

Avocaţii celor doi reclamanţi şi-au exprimat satisfacţia faţă de această hotărâre şi au apreciat că un tribunal sud-coreean şi-a ”exercitat competenţa” pentru prima oară împotriva unor ”acte ilegale comise de către Kim Jong Un”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.