Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ MEDICALĂ - Intervenție chirurgicală de protezare totală a umărului, realizată la Sibiu

tion.ro
chirurgi operatie

O complexă intervenție chirurgicală ortopedică care a constat în protezarea totală a umărului unei paciente de 70 de ani, cu proteză totală de umăr inversată, a fost realizată în premieră, joi, la Secția Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu.

Citeşte şi: Gata cu ţepele de Black Friday! Cum să verifici în câteva secunde prețul adevărat al produselor

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către unitatea medicală sibiană, intervenția deosebit de complexă a fost realizată prin procedura artroplastiei umărului de către dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie — traumatologie și șeful Secției Clinice Ortopedie Traumatologie a celei mai mari unități sanitare a județului.

Operația a durat aproximativ 2 ore, iar în momentul de față pacienta se află sub supraveghere post-operatorie de specialitate.

"Pacienta a fost diagnosticată cu un deficit funcțional sever al umărului, cu deteriorarea articulației (distrugerea capului humeral), în urma unor luxații repetate, practic un umăr blocat — iar protezarea totală este cea mai eficientă soluție în acest caz. Este pentru prima dată când realizăm o astfel de intervenție de protezare totală a umărului în cadrul clinicii noastre, după ce, anterior, mai mulți chirurgi ortopezi ai SCJU Sibiu au efectuat cu succes proceduri de înlocuire parțială a umărului, în cazul unor fracturi complexe ale capului humeral", a explicat dr. Radu Sorin Fleacă, potrivit comunicatului citat.

Pacienta a fost internată cu 24 de ore înaintea operației, și în funcție de evoluția sa post-operatorie poate fi externată în 2-3 zile.

Conform medicului sibian, acest tip de intervenție chirurgicală este o practică des întâlnită în străinătate, dar în România numărul procedurilor este încă redus, prin prisma adresabilității încă scăzute pe acest segment, în contextul în care mulți potențiali pacienți nu cunosc faptul că există această modalitate de tratament mai puțin frecventă decât protezarea genunchiului sau șoldului.

"În România, protezarea totală a umărului este încă redusă ca număr de intervenții și, de aceea, ne bucurăm că am putut să o realizăm în cadrul secției noastre și pacienții pot afla astfel că îi putem ajuta prin această modalitate de tratament. Protezarea totală a umărului cu proteză totală de umăr inversată se adresează în special pacienților cu artroză a umărului, în vârstă de peste 60 de ani", precizează dr. Radu Sorin Fleacă.

Proteza pentru astfel de intervenții este decontată prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca în cazul protezelor de șold și genunchi, iar pacienții asigurați pot beneficia de acestea.

Secția de Ortopedie-Traumatologie de la Sibiu a fost înființată în anul 1983, iar din anul 1993 este clinică universitară. Secția dispune de un număr de 66 paturi, bloc operator și un salon de urmărire postoperatorie a pacienților.

Citeşte şi: UDMR face 'presing' la Ministerul Educaţiei în scandalul Liceului Teologic de la Târgu-Mureş .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.