Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ MONDIALĂ Prima ţară cu un preşedinte paralizat / VIDEO

http://www.ecuadortimes.net
Lenin Moreno

Preşedintele ales al Ecuadorului, Lenin Moreno, care este paraplegic, va deveni un şef de stat mai puţin obişnuit, care îşi va prelua atribuţiile, luna viitoare, din scaunul cu rotile, trezind astfel speranţa în rândul persoanelor cu dizabilităţi din lumea întreagă, comentează luni Reuters.

Citește și: David Copperfield a batjocorit Oscarul la gala premiilor Academiei de muzică country / VIDEO

Socialistul Lenin Moreno, în vârstă de 64 de ani, fost vicepreşedinte al şefului statului Rafael Correa între 2007 şi 2013, şi-a pierdut mobilitatea ambelor picioare după ce a fost împuşcat, în urmă cu două decenii, în timpul unui jaf comis într-un magazin din care cumpăra pâine împreună cu soţia sa. După o recuperare dificilă, Moreno a declarat că a ales să ''continue să trăiască'' şi a scris circa zece cărţi motivaţionale, inclusiv una despre terapia prin umor intitulată ''Râzi, nu fi bolnav''. Fost emisar special al ONU pentru persoanele cu dizabilităţi, Moreno va deveni unul dintre mai proeminenţi lideri cu dizabilităţi de la preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care a condus ţara în timpul Marii Depresiuni şi a Celui de-Al Doilea Război Mondial din scaunul cu rotile după ce s-a îmbolnăvit de poliomielită.

Citește și: Bob Dylan a primit, ÎN SECRET, premiul Nobel pentru Literatură

Asociaţiile pentru persoane cu dizabilităţi au transmis luni mesaje prin care au salutat victoria lui Moreno în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Ecuador. ''Este o onoare că @Lenin este noul preşedinte al Ecuadorului. Multe felicitări'', a scris pe Twitter Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi din Ecuador, potrivit sursei citate.

În timpul activităţii sale ca vicepreşedinte, politica lui Moreno a fost centrată pe îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi din ţara sa. El a ajutat la alcătuirea unei baze de date cu persoane cu dizabilităţi astfel încât acestea să poată beneficia de tratament specific pentru nevoile lor şi a făcut presiuni asupra Guvernului pentru a asigura un venit lunar familiilor care au membri cu dizabilităţi. Moreno a câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial împotriva candidatului conservator Guillermo Lasso, susţinut de alianţa de centru-dreapta CREO-SUMA. Lenin Moreno a fost candidatul alianţei de guvernământ PAIS. În primul tur al scrutinului prezidenţial, desfăşurat la 19 februarie, el a obţinut 39,36%, iar Lasso 28,9% din voturi.

Citeşte şi: SFIDARE pe față: Ce le cere Recep Tayyip Erdogan turcilor să le facă 'nepoţilor nazismului'

Lenin Moreno s-a născut în Nuevo Rocafuerte, în 1953. El a studiat administraţia publică la Universitatea Centrală din Quito. În timpul campaniei electorale, Moreno a promis să sporească bunăstarea generală a conaţionalilor săi şi să acorde o atenţie specială persoanelor cu dizabilităţi, mamelor singure, tinerilor şi persoanelor în vârstă. De asemenea, în discursul rostit după anunţul victoriei sale, s-a angajat să depună eforturi pentru a găsi soluţii la probleme sociale stringente, precum lipsa spaţiilor de locuit şi analfabetismul. În timpul campaniei electorale, Guillermo Lasso a criticat programele lui Moreno în favoarea persoanelor cu dizabilităţi şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de starea de sănătate a acestuia, conform Agerpres.

Criticii lui Moreno au avertizat, la rândul lor, că Moreno a promis prea multe în campanie, în contextul în care ţara se recuperează după recesiunea de anul trecut. De asemenea, mulţi cetăţeni aparţinând clasei de mijloc s-au arătat nemulţumiţi de faptul că ecuadorienii cu venituri modeste au primit prea multe beneficii materiale în timpul mandatului de zece ani al fostului preşedinte de stânga Rafael Correa în timp ce ei au fost împovăraţi de taxele prea mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.