Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul britanic Theresa May a continuat lupta de convingere a majorității, dar pregăteşte în continuare Brexitul cu Bruxellesul

Agerpres
Theresa May

Premierul britanic Theresa May continua marţi să lupte pentru a-şi convinge majoritatea de faptul că a obţinut cel mai bun acord de divorţ posibil cu Uniunea Europeană (UE), pregătitnd deja viitorul post-Brexit cu Bruxellesul, relatează AFP, informează News.ro.

Şefa Guvernului urmează să participe miercuri, în capitala belgiană, la o reuniune cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, a anunţat Downing Street. Discuţiile, care urmează să înceapă la ora 16.30 GMT (18.30, ora României), vor viza ”relaţia viitoare” între Regatul Unit şi Cei 27, după perioada de tranziţie post-Brexit, care ar urma să se încheie în decembrie 2020.

Însă, pe plan intern, Theresa May încearcă în continuare să convingă formaţiunea nord-irlandeză DUP - aliata indispensabilă a partidului său Conservator în a dispune de o majoritate absolută în Parlament - să susţină proiectul acordului Brexitului, încheiat săptămâna trecută între Londra şi Bruxelles, atunci când textul va fi examinat în Legislativ, în decembrie.

Ea a publicat marţi un editorial în cotidianul nord-irlandez Belfast Telegraph, în care laudă meritele textului, care ”garantează”, în opinia sa, ”statutul constituţional al Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit”.

”Acest acord stabileşte un echilibru şi pune Irlanda de Nord într-o poziţie fantastică în viitor”, scrie ea.

Cei zece deputaţi din cadrul DUP s-au abţinut, luni, la votarea a trei amendamente la proiectul Legii finanţelor. Ei au votat cu opoziţia la alt proiect, pentru a trimite un ”mesaj politic” ca avertisment Guvernului.

Un purtător de cuvânt al DUP, Sammy Wilson, a declarat că acordul Brexitului încalcă garanţia ”fundamentală” a faptului ca Irlanda de Nord să nu dispună de un regim diferit de restul regatului.

”Va trebui să facem ceva pentru a ne exprima nemulţumirea”, a declarat el la BBC. ”Avem un acord cu voi, dar dacă voi nu vă respectaţi partea de acord, noi nu ne vom simţi obligaţi să o respectăm pe a noastră”, a adăugat el, adresându-se Executivului.

Punctul care opune Guvernul şi DUP este plasa de siguranţă sau "backstop"-ul. Această măsură prevede o rămânere a întregului Regat Unit într-o uniune vamală cu UE, cu scopul de a se evita reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în cazul în care nu se încheie vreun acord cu privire la viitoarea relaţie între Bruxelles ş Londra la finalul perioadei de tranziţie.

Însă această soluţie prevede o aliniere la reglementări mai avansată în Irlanda de Nord - un tratament iferenţiat care cristalizează opoziţia DUP.

Pe celălalt front împotriva premierului, deschis de parlamentari pro-Brexit din Partidul său Conservator, tensiunea pare că a scăzut cu un nivel.

Grupul conservator European Research Group (ERG), condus de euroscepticul Jacob Rees-Mogg, care a denunţat proiectul acordului, dădea asigurări săptămâna trecută că poate să adune 48 de deputaţi, indispensabili în a cere un vot asupra unei moţiuni de cenzură vizând-o pe şefa Guvernului, Însă acest număr pare că nu a fost atins. Doar aproximativ 20 de deputaţi s-au exprimat public în acest sens.

Un membru ERG, deputatul conservator Steve Baker a sugerat că această probă de forţă nu a fost anulată, ci doar amânată, în aşteptarea votului în Parlament asupra proiectului acordului.

”Există un dezacord tactic între mai mulţi colegi cu privire la faptul dacă trebuie să o facem acum sau după votul” asupra proiectului acordului, a declarat el pentru AFP.

”Însă, în realitate, ceea ce-i motivează este să o pună în şah pe şefa Guvernului, iar ei au şanse mai mari să o facă după ce va fi pierdut votul în Parlament”, a spus el.

Fostul ministru de Externe conservator William Hague şi-a avertizat familia politică în legătură cu riscul unei ”crize şi mai grave” în cazul în care Theresa May ar fi îndepărtată de la putere.

”Alternative credibile la acordul propus de premier în vederea Brexitului sunt puţine. Există multe alte dorinţe, speranţe, credinţe sau discursuri pasionale, însă ele nu constituie un plan”, a scris el în ediţia de marţi a cotidianului The Telegraph.

Theresa May a primit însă susţinerea unor nume grele. Guvernatorul Băncii Angliei a apreciat că textul permite ”susţinerea rezultatelor economice” ale regatului Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.