Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Ciucă afirmă că războiul din Ucraina amintește de Holocaust: România a devenit un model regional în ceea ce privește combaterea antisemitismului

Ciuca bruxelles

Conform declarației premierului Nicolae Ciucă, România a devenit un exemplu în regiune în ceea ce privește lupta împotriva antisemitismului, păstrarea amintirii Holocaustului și promovarea educației referitoare la acesta. Potrivit premierului, angajamentul României în aceste direcții este extrem de puternic și constant, neacceptând niciun fel de compromis.

„Găzduirea acestei reuniuni la București este expresia susținerii constante pe care România o acordă tuturor proiectelor europene dedicate combaterii antisemitismului. Am alcătuit, alături de Federația Comunităților Evreiești din România, un program complex, pe care l-am dorit a fi cât mai divers, cuprinzând atât dezbateri de fond, cât și elemente culturale. De altfel, după cum cunoașteți, în ultimii ani, România a devenit un model regional în ceea ce privește combaterea antisemitismului, prezervarea memoriei Holocaustului și educația privind Holocaustul. Asumarea, de către statul român, a trecutului său traumatic din perioada Holocaustului a început odată cu adoptarea, în 2004, a raportului final al Comisiei internaționale Elie Wiesel. Recomandările conținute în raport ne-au determinat să luăm măsuri imediate și ferme pentru implementarea lor. Drept urmare, în ultimii 20 ani, am fost martori la progrese importante realizate de România în materia comemorării Holocaustului și a educației privind Holocaustul”, spune Nicolae Ciucă, prezent la deschiderea oficială a celei de a patra reuniuni a Grupului de lucru pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene de combatere a antisemitismului și promovarea vieții evreiești.

El a amintit că la începutul anului 2021, Guvernul României a desemnat un reprezentant special pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei.

„Vă asigur că angajamentul României pentru combaterea antisemitismului și păstrarea memoriei Holocaustului este unul deosebit de serios, constant, care nu suportă niciun compromis! Vom continua să susținem toate proiectele europene pe această linie, cu aceeași determinare și atașament, cu atât mai mult cu cât, după cum rezultă din sondaje recente, antisemitismul este în creștere în Europa și în întreaga lume. Comunitățile evreiești de pe continentul european resimt din plin aceste evoluții. Pandemia de COVID-19 a condus la o deteriorare a situației, iar membri ai comunităților evreiești au devenit ținte directe ale discursului instigator la ură, răspândit mai ales în mediul online, ale teoriilor conspiraționiste și ideologiilor radicale. Membrii acestei comunități se tem să poarte în public simboluri care i-ar putea identifica drept evrei, se tem să meargă la sinagogi și se tem chiar pentru siguranța lor. În același timp, răspunsurile statale și societale la această situație sunt de multe ori calificate ca fiind slabe sau ineficiente. Este de datoria noastră să recunoaștem că este nevoie de eforturi suplimentare pentru eradicarea acestui flagel. Constatăm că, din păcate, aceste fenomene câștigă tot mai mult teren”, adaugă premierul.

Războiul din Ucraina și Holocaustul

Potrivit lui Ciucă, agresiunea militară ilegală, ilegitimă și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a arătat modele noi de distorsionare a Holocaustului, de revizionism istoric și dezinformare susținute de la nivel statal.

„Totodată, ne-a reamintit tuturor responsabilitatea ce ne revine, în calitate de reprezentanți ai statelor, de a intensifica eforturile noastre în acest plan pentru a preveni și combate eficient asemenea evoluții nefaste. Din aceste considerente agenda reuniunii Grupului de lucru cuprinde o sesiune dedicată efectelor pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le generează asupra memoriei Holocaustului. Suntem bucuroși să avem alături de noi reprezentanți ai comunității evreiești ucrainene și ai autorităților din Ucraina, acest stat greu încercat de război, și să putem afla astfel, în mod direct, care este situația reală. În egală măsură, doresc să salut călduros participarea unor membri ai comunității evreiești din Republica Moldova, precum și a reprezentanților executivului și să reconfirm, și pe această cale, că suntem alături de Republica Moldova în eforturile sale de a face față dificultăților cauzate de actualul context geopolitic”, mai spune Ciucă.

De asemenea, premierul Ciucă afirmă că scopul acțiunilor comune trebuie să fie acela de a proteja valorile și principiile pe care Europa se fundamentează – drepturile omului, democrație, egalitate, respectarea libertăților cetățenești.

„În acest context, promovarea respectării drepturilor omului are un rol crucial, deoarece permite societăților bazate pe democrație participativă să asigure platforme de exprimare și reprezentare incluzive. Drepturile omului sunt, pe de o parte, un obiectiv în sine, dar și o bază pentru dezbateri și schimburi de opinie. Ele sunt parte din valorile care fac ca societățile să prospere și una dintre premisele unei democrații consolidate. Dezvoltarea rezilienței societale la dezinformare, discurs instigator la ură, radicalizare, discriminare și antisemitism necesită o abordare plurivalentă și un parteneriat solid între trei actori principali: stat, societate civilă și mediul academic. Astfel, comemorarea Holocaustului, onorarea memoriei victimelor, dezvoltarea cercetării și a educației privind Holocaustul se pot face doar pe baza solidă a acestui parteneriat tripartit. În acest sens, vom continua să sprijinim organizarea de evenimente, precum cel de astăzi – le considerăm o platformă de schimb de bune-practici, dar și o formă de promovare a modului nostru de viață european și a felului în care ne protejăm cetățenii și valorile”, încheie Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.