Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul desemnat din Spania cere vot de încredere fără a avea coaliţie

PP spania

Liderul socialiştilor spanioli, Pedro Sanchez, desemnat premier, a invitat grupurile parlamentare să dialogheze pentru a ajunge în ultimul moment la un acord care să-i permită votarea guvernului în parlament, dar şansele sale sunt reduse, întrucât nu a reuşit să construiască o majoritate, transmite agenţia EFE.

Sanchez a venit marţi în faţa parlamentului pentru a-şi prezenta programul ce va sta la baza activităţii viitorului executiv, dacă acesta va primi miercuri votul de încredere al legislativului. Însă el are asigurat numai votul celor 90 de deputaţi din propriul partid şi al celor 40 ai formaţiunii liberale Ciudadanos, în condiţiile în care majoritatea absolută este de 176 de mandate. Şansele sale de a obţine un vot favorabil sunt cu atât mai reduse cu cât conservatorii premierului în exerciţiu, Mariano Rajoy, au afirmat clar că nu-l vor sprijini pe liderul socialist, aceeaşi decizie fiind anunţată şi de stânga radicală Podemos. Liderul acestei ultime formaţiuni, Pablo Iglesias, a purtat negocieri cu Sanchez pentru formarea unei coaliţii a stângii - care nici aceasta nu ar fi avut majoritatea -, dar le-a sistat după ce Partidul Socialist (PSOE) a ajuns la un acord cu Ciudadanos, partid pe care Podemos îl doreşte exclus din orice combinaţie politică.

Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegerile din luna decembrie, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, Partidul Popular (PP), condus de Rajoy, şi PSOE au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă. Prin urmare, fragmentarea noului legislativ de la Madrid nu a permis până în prezent alcătuirea unei majorităţi. Premierul Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe Sanchez să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie. Dacă el nu obţine miercuri un vot favorabil în parlament, poate cere să se repete votul în următoarele două zile, iar dacă tot nu reuşeşte să-şi treacă guvernul va fi iniţiat procesul legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, ce ar urma să se desfăşoare în cursul verii, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.