Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul etiopian Abiy Ahmed le acordă un ultimatum de 72 de ore rebelilor din Tigray

ISS Africa
Tigray Eritreea Etiopia

Premierul etiopian Abiy Ahmed le-a acordat duminică seara un termen de 72 de ore forţelor rebele din regiunea Tigray pentru a se preda, în caz contrar urmând să fie lansată o ofensivă asupra capitalei regionale Mekelle, transmit Reuters şi AFP preluate de agerpres.

SUA autorizează tratamentul împotriva Covid-19, care l-a salvat pe Donald Trump, în timp record

''Vă cerem să vă predaţi paşnic în termen de 72 de ore, recunoscând că sunteţi într-un punct fără întoarcere'', a scris Abiy într-un mesaj pe Twitter.

Conflictul din Tigray a izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce premierul Abiy Ahmed le-a ordonat soldaţilor din regiunea nordică să reprime o revoltă a Frontului de eliberare populară din Tigray (TPLF).

TPLF, desemnat grupare rebelă, este şi formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii.

Abiy Ahmed a acuzat TPLF de trădare pentru că a atacat trupele federale, în schimb liderul grupării afirmă că ofensiva guvernamentală constituie represalii împotriva regiunii, după organizarea de alegeri locale în septembrie. Guvernul federal a amânat alegerile din cauza pandemiei de COVID-19, dar Tigray a mers înainte pe cont propriu şi a organizat un scrutin câştigat clar de TPLF.

TPLF a dominat multă vreme politica Etiopiei, însă după instalarea sa în funcţie, în 2018, reformistul Abiy Ahmed s-a aflat în conflict cu elitele din Tigray, înlăturând reprezentanţii Frontului din instituţiile guvernamentale şi publice. În 2019, premierul Etiopiei a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru reglementarea conflictului cu Eritreea învecinată, printr-un acord fragil de pace care acum pare în pericol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.