Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul francez recunoaşte că guvernul a făcut greşeli în gestionarea protestelor vestelor galbene

The Independent
Edouard Philippe

Premierul francez, Edouard Philippe, a recunoscut că guvernul său a făcut „greşeli” în gestionarea protestelor „vestelor galbene” şi a precizat că măsurile luate de Franţa pentru a le face pe plac protestatarilor vor costa 10 miliarde de euro şi vor duce deficitul bugetar în 2019 peste limita impusă de UE, scrie Politico, informează News.ro.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a oferit mai multe concesii protestatarilor, printre care şi o creştere a salariului minim cu 100 de euro pe lună.

Philippe a precizat într-un interviu acordat Les Echos că această majorare nu se va aplica tuturor celor care câştigă salariul minimi, pentru că va fi implementată printr-un bonus care ia în considerare venitul întregii gospodării.

Dar, a adăugat el, guvernul „va mări numărul gospodăriilor eligibile pentru bonus, care va creşte de la 3,8 milioane la 5 milioane”.

„Acest lucru ar putea fi surprinzător, dar 1,2 milioane dintre muncitorii care câştigă salariul minim se află în primele 30% cele mai bogate gospodării franceze. Scopul nostru este să creştem puterea de cumpărare a gospodăriilor din clasa mijlocie; acest lucru a fost cerut de Vestele Galbene”, a afirmat Philippe.

Macron a propus măsuri care vor duce deficitul bugetar al Franţei peste limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) impusă de UE. Anterior, deficitul era aproximat la 2,8%.

Citește și: Deficitul de forță de muncă determină autoritățile de la Zagreb să dubleze cota de muncitori străini

„Acţionăm cu precauţie şi luăm mai multe de măsuri privind mediul de afaceri şi cheltuielile care ar trebui să aducă deficitul la aproximativ 3,2% în 2019”, a declarat Philippe.

O astfel de măsură va fi limitarea reducerii unui impozit asupra corporaţiilor, care se va aplica acum doar companiilor cu o cifră de afaceri sub 250 de milioane de euro.

Prim-ministrul a declarat că parlamentul va analiza şi cererea vestelor galbene privind referendumurile la iniţiativa cetăţenilor, care le-ar permite cetăţenilor să iniţieze un referendum prin strângerea a 700.000 de semnături sau 1,5% din numărul votanţilor înregistraţi.

„Nu văd cum cineva ar putea fi împotriva acestui principiu. Referendumul poate fi un instrument bun într-o democraţie, dar nu privind orice subiect şi nu în orice condiţii”, a precizat Philippe.

El a recunoscut şi că guvernul a făcut „greşeli” în gestionarea protestelor şi că „nu a ascultat destul”.

„Cred în continuare că Vestele Galbene vor să transformăm ţara. Le transmit că le împart nerăbdarea. Vom continua să reparăm ţara implicându-i mai mult”, a afirmat Philippe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.