Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Irlandei susține că țara este mai bine pregătită, datorită Brexit-ului

Leo Varadkar

Măsurile luate de Irlanda în ipoteza unui Brexit fără acord îi permit să fie bine pregătită ca să înfrunte criza noului tip de coronavirus, a afirmat joi premierul irlandez Leo Varadkar, informează AFP.

"Datorită muncii miniştrilor noştri de pregătire pentru cele mai rele efecte ale unui Brexit fără acord, ne găsim într-o poziţie mai bună decât dacă am fi început să ne gândim la unele dintre aceste probleme pentru prima dată", a declarat el, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘E nevoie de testarea a 10.514 de persoane din București’

"Lucrul asupra canalelor de aprovizionare, asupra impactului unui şoc pentru economie, fondurile pe care le-am pus deoparte, gestionându-ne în mod prudent finanţele, toate acestea sunt acum puse în aplicare împotriva unui gen de ameninţare diferit", a explicat Leo Varadkar în Dail, camera inferioară a Parlamentului irlandez.

În prima linie, Irlanda a avut timp de peste trei ani şi jumătate temeri cu privire la o ieşire a Regatului Unit fără acord, după referendumul din iunie 2016, în timpul căruia 52% dintre britanici au votat în favoarea divorţului de UE.

Citește și: Odată cu Victor Costache, și spitalele private fac un pas în spate, în plină pandemie: Persoanlul non-critic, băgat în șomaj tehnic

Un astfel de scenariu alimenta temeri privind consecinţe dezastruoase asupra economiei irlandeze şi riscul reinstalării unei frontiere fizice cu provincia britanică Irlanda de Nord, ceea ce reanima spectrul celor trei decenii de violenţe care s-au soldat cu 3.500 de morţi.

În final, Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit UE la 31 ianuarie, cu un acord.

Vremurile când domnea temerea unui "no deal" par astăzi "o perioadă simplă", a declarat Leo Varadkar în faţa deputaţilor, care trebuie să examineze o legislaţie de urgenţă inclusiv pentru îngheţarea chiriilor şi împiedicarea expulzărilor.

Citește și: Vlad Voiculescu: ‘Costache a vrut cu siguranță să facă mai mult. Limitările au venit și pe linie de partid’

Institutul de Cercetare Economică şi Socială (ESRI) a făcut public joi un "scenariu apocaliptic" ce prevede o recesiune de 7,1% în 2020 dacă măsurile guvernului irlandez vor dura 12 săptămâni. Potrivit acestui grup de reflecţie, 350.000 de persoane - dintr-o populaţie de 4,9 milioane - şi-ar putea pierde locul de muncă, iar datoria publică ar putea ajunge la un deficit de 4,3% din PIB.

Şcolile şi universităţile au fost închise în Irlanda în încercarea de a stăvili propagarea virusului. Guvernul irlandez a ordonat suspendarea activităţilor neesenţiale, în timp ce reuniunile publice sunt interzise până pe 19 aprilie.

Irlanda a înregistrat oficial 1.564 de cazuri de contaminare şi 9 morţi de COVID-19, potrivit celor mai recente date publicate miercuri seara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.