Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul israelian Naftali Bennett: 'Programul nuclear iranian a depăşit toate liniile roşii'

The Jerusalem Post
Naftali Bennett

Programul nuclear iranian a depăşit "toate liniile roşii", a declarat luni, la ONU, premierul israelian Naftali Bennett, adăugând că statul evreu "nu va permite" Teheranului să intre în posesia armei atomice, relatează AFP.

"Programul nuclear iranian a ajuns la un punct de cotitură, la fel ca toleranţa noastră în ceea ce îl priveşte", a declarat Bennett de la tribuna Adunării Generale a ONU. El i-a succedat în iunie lui Benjamin Netanyahu în funcţia de şef al guvernului.

"În ultimii ani, Iranul a făcut un mare salt înainte în privinţa capacităţilor sale de cercetare şi de dezvoltare nucleară, de producţie şi de îmbogăţire (a uraniului - n.r.). Programul de armament nuclear al Iranului este într-un punct critic. Au fost depăşite toate liniile roşii", a adăugat Bennett.

"Inspecţiile au fost ignorate. Toate speranţele s-au dovedit eronate. Iranul încalcă în prezent acordurile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi scapă" fără consecinţe, a subliniat Bennett, afirmând că statul evreu "nu va permite" Iranului să intre în posesia armei atomice.

Declaraţiile premierului israelian survin în contextul în care negocierile dintre Teheran şi marile puteri pentru relansarea unui acord istoric din 2015 de limitare drastică a programului nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancţiunilor sunt într-un punct mort.

Israelul, care a salutat retragerea SUA din acord sub preşedinţia lui Donald Trump şi reintroducerea de sancţiuni împotriva Teheranului, nu vede cu ochi buni o nouă înţelegere asupra programului nuclear iranian, despre care Iranul spune că are scopuri civile, nu militare, informează Agerpres.ro.

AIEA a încheiat totuşi la 12 septembrie un aranjament cu Iranul privind întreţinerea unor echipamente de supraveghere în instalaţii nucleare, la câteva zile după ce a denunţat o lipsă de cooperare pe acest subiect.

Însă AIEA a deplâns duminică faptul că i s-a interzis accesul, considerat "indispensabil", la un atelier de fabricare a unor componente de centrifuge situat la Karaj, în apropiere de Teheran.

La 23 iunie, Iranul a afirmat că a dejucat o operaţiune de "sabotaj", pe care a imputat-o Israelului, asupra unei clădiri a organizaţiei sale de energie atomică în jurul Karaj şi că a fost deschisă o anchetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.