Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul japonez Kishida intenționează să viziteze Coreea de Sud săptămâna viitoare pentru discuții cu președintele Yoon Suk Yeol.

bloomberg.com
Fumio Kishida

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat marţi că intenţionează să viziteze Coreea de Sud săptămâna viitoare pentru a discuta cu preşedintele Yoon Suk Yeol, în contextul în care cei doi aliaţi ai SUA urmăresc o apropiere mai mare, transmite AFP, citat de news.ro.

Aceasta ar fi prima vizită în această ţară a unui premier japonez din 2018 şi vine după ce Kishida şi Yoon au convenit să pună capăt restricţiilor comerciale la un summit din martie la Tokyo. Vecinii au fost blocaţi într-o dispută acerbă timp de ani de zile din cauza utilizării de către Japonia a muncii forţate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Yoon a dorit să pună capăt acestei dispute şi să formeze un front unit împotriva provocărilor regionale, inclusiv Coreea de Nord. "Coordonăm vizita (mea) în Coreea de Sud pe 7 şi 8 mai, dacă circumstanţele permit", a declarat Kishida în Ghana, a doua etapă a unui turneu în patru ţări africane şi în Singapore. vizita, înaintea summitului G7 de la Hiroshima, este "o bună ocazie de a avea un schimb de opinii sincer cu privire la accelerarea relaţiilor dintre Japonia şi Coreea de Sud şi la situaţia internaţională în schimbare rapidă", a declarat el reporterilor.

Un impuls "diplomaţiei de navetă

Kishida a declarat că speră ca această călătorie să "dea un impuls "diplomaţiei de navetă"" între Japonia şi Coreea de Sud. Liderii s-au angajat în martie să reia vizitele reciproce în mod regulat, o practică suspendată de peste un deceniu, iar Kishida l-a invitat pe Yoon la summitul G7 din 19-21 mai. Relaţiile adesea dificile dintre cele două ţări s-au deteriorat după ce, în 2018, Curtea Supremă din Coreea de Sud a ordonat firmelor japoneze să despăgubească victimele muncii forţate din timpul războiului. Dar în acest an, Seulul a anunţat un plan pentru a-i plăti pe cei afectaţi fără implicarea Tokyo.

În cadrul unor eforturi suplimentare de dezgheţare a legăturilor, ministerul japonez al comerţului a declarat săptămâna trecută că a început procesul de a adăuga din nou Coreea de Sud pe o aşa-numită "listă albă" a partenerilor comerciali de încredere, după ce a retrogradat-o în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.