Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Japoniei vrea să 'întărească drastic' apărarea ţării

time.com
Fumio Kishida

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat luni, la o zi după victoria clară a partidului său în alegerile pentru camera legislativă superioară, că îşi propune să 'întărească drastic' apărarea ţării în următorii ani, transmite dpa, citând agenţia Kyodo.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina, al ambiţiilor în creştere ale Chinei şi al ameninţărilor programelor nuclear şi balistic nord-coreene, Partidul Liberal Democrat intenţionează să majoreze bugetul de apărare al ţării la cel puţin 2% din PIB, potrivit Agerpres.

Kishida a spus luni, într-o conferinţă de presă, că vrea să continue moştenirea fostului premier Shinzo Abe, asasinat cu două zile înaintea scrutinului.

Aceasta include amendarea Constituţiei postbelice pacifiste, scopul politic al lui Abe, care dorea să ancoreze în Constituţie existenţa armatei. Chiar dacă nu a reuşi amendarea legii fundamentale, el a 'reinterpretat-o' pentru a extinde rolul armatei, alături de cel al actualei puteri protectoare a Japoniei, Statele Unite.

Tabăra susţinătorilor modificărilor constituţionale - partidele coaliţiei guvernamentale şi alte două formaţiuni conservatoare din opoziţie - şi-a asigurat majoritatea de două treimi necesară în camera legislativă superioară.

Shinzo Abe considera că, în forma actuală, Constituţia nu corespunde statutului Japoniei ca stat independent, pentru că a fost impusă în 1946 de către puterea ocupantă de atunci, Statele Unite.

În prezent, SUA sunt puterea protectoare a Japoniei. Luni, în timpul unei scurte vizite la Tokyo, secretarul de stat american Antony Blinken i-a prezentat lui Kishida condoleanţele guvernului de la Washington pentru decesul lui Abe.

Blinken şi-a modificat planurile de călătorie după asasinarea lui Abe, pentru o scurtă escală la Tokyo în drumul din Thailanda spre Statele Unite. El l-a numit pe Abe 'un om cu viziune care a avut capacitatea de a îndeplini această viziune'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.