Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul macedonean a lăudat curajul deputaţilor greci şi macedoneni care au aprobat acordul privind numele Macedoniei

mladina.si
zoran zaev

Premierul macedonean Zoran Zaev a lăudat sâmbătă ''curajul'' deputaţilor greci şi macedoneni care au aprobat acordul privind schimbarea denumirii ţării sale, la o zi după votul în parlamentul de la Atena, relatează AFP preluată de Agerpres.

''Ştim foarte bine că nu este uşor. Dar era mai mult decât necesar, extrem de necesar, pentru cele două ţări şi pentru cele două popoare'', a declarat Zaev în deschiderea unei conferinţe economice la Veles (centru).

Intrarea în vigoare a acordului încheiat în iunie 2018, care redenumeşte Macedonia în ''Republica Macedonia de Nord'', ar urma să ridice veto-ul Atenei faţă de aderarea acestei ţări la NATO şi să-i permită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Grecia a insistat pentru schimbarea numelui micului său vecin, fostă republică iugoslavă, încă de la proclamarea independenţei sale în 1991. Pentru greci, termenul 'Macedonia' aparţine patrimoniului lor istoric şi provinciei cu acelaşi nume din nordul Greciei.

Zoran Zaev i-a mulţumit ''cu mândrie'' şi ''prietenului'' său Alexis Tsipras, premierul grec, pentru ''un vot victorios''.

Acordul, votat pe 11 ianuarie de către parlamentul de la Skopje, a fost aprobat la limită în cele două ţări. Un mare număr de deputaţi s-au opus documentului, precum şi o mare parte dintre greci şi macedoneni.

Acordul va intra în vigoare formal când Grecia va informa oficial Skopje în legătură cu rezultatul votului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.