Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul maltez Robert Abela a depus jurământul după o victorie zdrobitoare în alegerile de sâmbătă

Robert Abela

Premierul maltez Robert Abela a depus jurământul luni după o victorie zdrobitoare în alegerile de sâmbătă care i-au oferit partidului său Laburist un al treilea mandat la guvernare, relatează AFP.

Partidul Laburist a obţinut 55,11% din voturi, potrivit rezultatelor definitive, o victorie mai clară decât în 2017 sau 2013, în pofida unei participări în scădere la urne şi a scandalului din jurul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Acest scrutin a fost primul test electoral pentru Abela, un avocat de 44 de ani, după ce a preluat şefia guvernului micii naţiuni insulare mediteraneene în ianuarie 2020 în urma unui vot al partidului său.

Predecesorul său, Joseph Muscat, a fost constrâns să demisioneze după ce a fost acuzat că îşi protejează aliaţii de ancheta privind asasinarea lui Daphne Caruana Galizia în 2017, într-o maşină capcană, după ce aceasta a acuzat membri ai anturajului său de corupţie, potrivit Agerpres.ro.

Cu prilejul votului de sâmbătă, laburiştii au obţinut o diferenţă de aproape 40.000 de voturi faţă de rivalii lor din Partidul Naţionalist, o marjă enormă în acest mic stat al Uniunii Europene care nu are decât 350.000 de alegători înscrişi.

Vincent Marmara, un expert în sondaje care predă la universitatea din Malta, a declarat că acest rezultat este "istoric".

"Dacă se ia în considerare că participarea a fost mai scăzută în acest an, diferenţa de 39.474 de voturi este o victorie masivă", a declarat el pentru AFP.

Comisia Electorală a confirmat că rata de participare a fost de 85,6%, cea mai scăzută de la alegerile generale din Malta din 1955.

Abela a făcut campanie cu modul în care a gestionat pandemia de coronavirus şi cu situaţia bună a economiei în cei nouă ani de guvernare laburistă.

Partidul Naţionalist a scos în faţă problema corupţiei şi a uciderii jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, dar s-a confruntat cu diviziuni interne, care i-au limitat posibilităţile de a realiza un scor mai bun, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.