Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul May promite protecţie pentru soldaţii britanici aflați în procese

soldati americani

Regatul Unit îşi va apăra militarii implicaţi în operaţiuni în afara graniţelor de procese "supărătoare", prin suspendarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a anunţat marţi premierul Theresa May, citată de Reuters.

Partidul Conservator, aflat la guvernare, a criticat acţiunile în justiţie pentru obţinerea de despăgubiri de la militarii britanici întorşi din conflicte, în special din Afganistan şi Irak. Guvernul de la Londra a anunţat că a cheltuit milioane de lire pentru procesele pierdute. Cameron, predecesorul lui May, promisese să protejeze forţele armate de cererile de despăgubiri, multe pentru acuzaţii de abuzuri după implicarea trupelor britanice în invazia din Irak, iniţiată de SUA în 2003. Juriştii afirmă că multe din acuzaţii au fost dovedite.

Citește și: Alarmă printre teroriştii ISIS: Liderul Statului Islamic a fost OTRĂVIT

"Forţele noastre armate sunt cele mai bune din lume, iar bărbaţii şi femeile care efectuează serviciul fac sacrificii uriaşe pentru a ne proteja", a afirmat May într-o declaraţie. "Îi vom răsplăti cu recunoştinţă şi vom pune capăt industriei cererilor supărătoare de despăgubiri care i-au urmărit pe cei ce aflaţi sub arme în conflictele anterioare", a adăugat ea.

Declaraţia premierului afirmă că protecţia legală a militarilor va fi asigurată prin introducerea unei "prezumţii de suspendare" a Convenţiei menţionate, în funcţie de situaţie şi de moment. Din 2004, ministerul britanic al apărării a cheltuit 100 de milioane de lire pentru anchete, investigaţii şi compensaţii legate de operaţiunile din Irak, anunță Agerpres.

"Sistemul nostru juridic a fost utilizat abuziv pentru formularea unor acuzaţii false împotriva militarilor noştri, la scară industrială. Astfel au fost provocate suferinţe considerabile oamenilor care şi-au riscat viaţa ca să ne apere," a declarat ministrul apărării, Michael Fallon, în acelaşi document. El a arătat că, pe lângă cheltuielile uriaşe pentru contribuabili, există şi riscul real de a împiedica armata să îşi facă datoria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.