Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul moldovean Natalia Gavriliţă nu exclude o nouă sistare a gazelor de către Rusia, dar susţine că 'suntem gata de orice scenariu'

Facebook
Natalia Gavrilita

Premierul moldovean Natalia Gavriliţă nu a exclus marţi o nouă sistare a gazelor naturale de către gigantul energetic rus Gazprom către Republica Moldova, dat fiind faptul că societatea Moldovagaz nu a identificat resursele necesare - aproximativ 30 milioane de dolari - pentru a plăti, în avans, până în data de 20 ianuarie, consumul de gaze din această lună, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.

Moldovagaz nu dispune de lichidităţi pentru a plăti pentru gazele naturale, în condiţiile în care tariful actual intern la gaze nu acoperă preţul de import de 647 de dolari pe mia metri cubi de gaze, a explicat Gavriliţă într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.ro.

Societatea Moldovagaz estimează că va avea un deficit de lichiditate de aproximativ 30 milioane de dolari.

Guvernul a convocat marţi Comisia pentru Situaţii Excepţionale pentru a examina mai multe scenarii după ce Moldovagaz nu a reuşit să acceseze împrumuturi de pe piaţă.

"Am discutat despre amânarea plăţilor pentru Energocom, pentru gazele procurate în toamnă, am discutat despre posibilitatea amânării achitării TVA de către Moldovagaz. Totuşi, rămâne oricum o anumită sumă care nu poate fi acoperită", a indicat premierul Natalia Gavriliţă.

"Suntem în discuţii în continuare cu Gazprom pentru ca aceste devieri financiare negative să fie acceptate până la o revizuire regulamentară a tarifelor", a afirmat şefa guvernului de la Chişinău, adăugând că nu ştie cum vor evolua negocierile cu compania rusă de gaze.

"Nu putem şti până în ultimul moment care va fi răspunsul final al Gazpromului, de aceea suntem gata pentru toate scenariile. Avem mai multe soluţii în caz de necesitate pentru a asigura securitatea energetică a ţării şi accesul cetăţenilor la gaze naturale", a asigurat premierul Gavriliţă, citată de Radio Chişinău.

Ea a avertizat că în cazul în care Republica Moldova se va confrunta cu pericolul iminent de sistare a furnizării de gaze, Chişinăul va declara stare de urgenţă în sectorul energetic pentru ca guvernul să poată lua unele măsuri care nu sunt posibil de aprobat în procedură obişnuită.

"Vreau să asigur cetăţenii că acest lucru se face exclusiv pentru a se putea interveni rapid", a spus ea, adăugând că în cazul instituirii stării de urgenţă în această lună, guvernul va adopta doar decizii punctuale.

Moldovagaz este o societate fondată în anul 1998, în care compania rusă Gazprom deţine pachetul majoritar de acţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.