Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Moldovei, Natalia Gavrilița, nu crede că Rusia va ataca Ucraina din Transnistria

captura Facebook
Natalia Gavrilița

Un eventual atac din partea Federației Ruse asupra Ucrainei din regiunea transnistreană ar însemna un scenariu complet ieșit din comun pe care autoritățile de la Chișinău îl consideră puțin probabil.

O spune premierul Natalia Gavrilița în contextul veștilor tot mai îngrijorătoare care vin din Ucraina. Șefa Executivului de la Chișinău spune că în cazul unei eventuale escaladări a conflictului, Republica Moldova a convenit cu partenerii externi privind furnizarea de asistență civilă și financiară, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavrilița spune că autoritățile urmăresc cu îngrijorare disensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina, iar Chișinăul insistă pe toate căile diplomatice posibile pe scenariul soluționării pașnice a conflictului. Prim-ministrul spune că un conflict militar în vecinătatea Republicii Moldova ar însemna o tergiversare a reformelor promise de actuala guvernare.

„Credem cu tărie că avem nevoie de pace și stabilitate în regiune, ca să ne putem concentra pe reformele interne, pe creșterea bunăstării cetățenilor noștri. Contribuim cât putem la soluționarea politică și diplomatică a acestui conflict. Avem mai multe scenarii ipotetice, în funcție de derularea evenimentelor, sunt identificate riscurile, avem efectuate evaluări, analize. Suntem pregătiți pentru mai multe scenarii, dar ele sunt ipotetice. În funcție de derularea evenimentelor, Guvernul va interveni pentru a diminua riscurile”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița spune că un atac asupra Ucrainei din partea forțelor armate ruse dislocate ilegal în regiune transnistreană nu este un scenariu credibil. Șefa Executivului spune că, deocamdată, nu există evoluții în stânga Nistrului care ar trăda astfel de intenții.

„Acesta ar fi un scenariu foarte grav. Republica Moldova este o țară neutră. Suntem gata să ne implicăm în discuții, negocieri ca să asigurăm pacea și stabilitatea în regiune. Nu ne așteptăm la un astfel de scenariu. Ca să fie foarte clar. Probabilitatea analizată este una redusă. Nu observăm mișcări care ne-ar face să credem în acest scenariu. Repet, suntem o țară neutră, avem un conflict înghețat, dezghețarea conflictului ar fi un scenariu ieșit din comun și ar fi alte discuții la nivel internațional. Noi acționăm în calitate de stat neutru, avem o diplomație externă foarte activă. Am discutat cu partenerii externi, inclusiv despre asistență civilă. În caz de riscuri, putem apela la instrumente de protecție civilă, putem apela la asistența financiară”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul a menționat că unul dintre riscurile majore la care ar putea fi supusă Republica Moldova în eventualitatea izbucnirii unui război, este întreruperea livrării gazelor naturale din Rusia prin Ucraina. Totuși, premierul spune că acum Republica Moldova se bucură de o securitate energetică mult mai mare.

„Este unul dintre scenariile pe care le luăm în considerare. Este unul dintre riscuri. Noi avem un contract care este valid, dacă se întrerupe furnizarea prin Ucraina, există alte modalități prin care putem accesa gazele naturale. Un lucru bun care s-a întâmplat în ultimii ani este că am diversificat căile de acces. Acum avem operațional și Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Putem accesa gaz și prin revers din sudul țării”, a punctate premierul Natalia Gavrilița.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.