Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul polonez: Varşovia menţine deschisă mina de cărbune de la Turow, în pofida deciziei justiţiei europene

EUCham
polonia, EU

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki a declarat luni că autorităţile de la Varşovia vor menţine deschisă mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Cehia, în pofida deciziei recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), conform căreia Polonia trebuie să oprească exploatarea minei de cărbune de la Turow, transmite AFP.

"Nu intenţionăm să închidem mina şi nu vom accepta acest lucru deoarece asta a pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă. Premierul a adăugat că Polonia va încerca să demareze negocieri cu ţara vecină Cehia, cea care a sesizat CJUE şi a obţinut oprirea exploatării minei de la Turow. De asemenea, Varşovia intenţionează să prezinte un nou set de argumente către CJUE, care după decizia de vineri urmează să examineze cazul pe fond mai târziu, scrie Agerpres.ro.

Premierul Morawiecki a mai spus că decizia CJUE este una "periculoasă" din punct de vedere al securităţii energetice, deoarece mina de la Turow aprovizionează cu lignit o centrală electrică din apropiere care generează 7% din producţia de electricitate a Poloniei.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, sectorul minier din Polonia asigură 80.000 de locuri de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.