Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Scoției anunță RUPEREA de Regatul Unit: 'Nu am fost niciodată atât de sigură că o vom realiza'

scotia marea britanie

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a afirmat sâmbătă că niciodată nu a fost atât de sigură că provincia britanică îşi va obţine independenţa, într-un moment în care Brexitul se pregăteşte să devină realitate de la 1 ianuarie, relatează AFP.

"Scoţia este de acum o naţiune pe punctul de a intra în istorie. Independenţa este în mod clar posibilă: cu un obiectiv comun, cu modestie şi multă muncă, nu am fost niciodată atât de sigură că o vom realiza", a declarat Nicola Sturgeon în deschiderea congresului online al Partidului naţional scoţian (SNP), pe care îl conduce, scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Chiar dacă "obiectivul nostru principal trebuie să rămână eliminarea COVID-19 de pe teritoriul nostru, Scoţia trebuie să fie pregătită pentru ceea ce vine după", a adăugat ea din domiciliul său de la Glasgow.

Aspiraţiile de obţinere a independenţei revin în forţă după modul de gestionare foarte criticat al epidemiei de coronavirus de către Londra.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Este de acum "o opinie susţinută şi majoritară în opinia publică", potrivit politicienei din Scoţia, pe care un sondaj realizat la începutul lui octombrie de Ipsos Mori o creditează cu o "foarte puternică" susţinere din partea publicului, mulţumit în proporţie de 72% de modul în care a gestionat pandemia.

Formaţiunea sa pare să fie deci într-o poziţie de forţă odată cu apropierea alegerilor locale din mai anul viitor, notează AFP. SNP ar putea câştiga numeroase locuri în parlamentul descentralizat scoţian, însărcinat să ia decizii în materie de educaţie, de sănătate şi de transport.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

Nicola Sturgeon a promis în septembrie să fixeze înainte de acest scrutin termenii şi data unui al doilea referendum privind independenţa provinciei britanice, în pofida refuzului Londrei.

Un astfel de scrutin a fost deja organizat în 2014 şi scoţienii au votat în proporţie de 55% pentru a rămâne în Regatul Unit.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați

Nicola Stugeon susţine însă că Brexit-ul a schimbat datele problemei pentru scoţieni. Provincia britanică a votat masiv în 2016 împotriva ieşirii din UE.

"Poporul scoţian are dreptul de a-şi alege viitorul", a declarat premierul scoţian. "Întrebarea care li se pune tuturor pentru alegerile din mai este următoarea: cine ar trebui să ia deciziile care ne modelează viitorul?"

Citește și: Restricții de 1 decembrie! Măsurile pe care trebuie să le respecte cei care vor merge la munte

Ea le-a transmis colegilor săi de partid "să demonstreze cu sânge rece şi răbdare că Scoţia este gata să-şi ia locul în marea familie a naţiunilor independente".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.