Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul spaniol: Acţiunile Marocului în timpul crizei migranţilor din Ceuta reprezintă un asalt asupra frontierelor naţionale

hlavne.sk
pedro sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a caracterizat acţiunile Marocului în timpul crizei din urmă cu două săptămâni, când mii de migranţi au pătruns în enclava spaniolă Ceuta, drept inacceptabile şi un asalt asupra frontierelor naţionale, relatează Reuters.

Întrebat la o conferinţă de presă despre comentariile ministrului de externe marocan, care a legat criza migranţilor de teritoriul disputat Sahara Occidentală, Sanchez a declarat: "Este inacceptabil ca un guvern să spună că vom ataca frontierele, că vom deschide frontierele pentru a lăsa înăuntru 10.000 de migranţi în mai puţin de 48 de ore... din cauza unor dezacorduri de politică externă".

În urmă cu două săptămâni, mii de persoane au ocolit sau au escaladat timp de două zile gardul securizat care separă Ceuta de Maroc după ce forţele de securitate marocane au relaxat controalele la frontieră, scrie Agerpres.ro.

Cei mai mulţi au fost imediat returnaţi în Maroc, dar sute de minori neînsoţiţi au rămas, întrucât ei nu pot fi deportaţi potrivit legii spaniole.

Acest aflux de migranţi a fost în general perceput drept o răzbunare pentru decizia Spaniei de a-l primi pe teritoriul său pe Brahim Ghali, şeful grupului Polisario care militează pentru independenţa Saharei Occidentale, pentru tratament medical.

Timp de decenii, Polisario a luptat pentru independenţa Saharei Occidentale, care a fost colonie spaniolă până în 1975.

Descriind Spania drept cel mai bun aliat al Marocului în UE, Sanchez a spus că doreşte să aibă o atitudine constructivă faţă de Rabat, dar a afirmat că securitatea frontierei este capitală.

"Să ne aducem aminte că vecinătatea trebuie să se bazeze pe respect şi încredere", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.