Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul spaniol Pedro Sanchez promite o 'colaborare totală' cu anchetele asupra morții a zeci de migranți

Inquam Photos / Octav Ganea
Pedro Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis miercuri o "colaborare totală" a guvernului său cu anchetele asupra morţii a 23 de migranţi africani care au încercat vineri să intre în enclava spaniolă Melilla dinspre teritoriul marocan, relatează AFP.

"Regret pierderea de vieţi omeneşti", a declarat şeful guvernului spaniol într-un interviu pentru postul de radio Cadena Ser.

El a evidenţiat din nou "dreptul pe care îl au Ceuta şi Melilla", cele două enclave spaniole de pe teritoriul marocan, "la frontiere sigure" şi a acuzat "mafiile care fac trafic de fiinţe umane".

"Regret decesele survenite la Nador", oraş din nordul Marocului limitrof cu Melilla, a afirmat Sanchez, aflat sub presiune după evenimentele tragice de vineri şi comentariile sale de a doua zi, când şi-a exprimat sprijinul ferm pentru forţele de securitate spaniole şi marocane, potrivit Agerpres.

De atunci, au apărut numeroase imagini în care se văd acte de brutalitate faţă de cei circa 2.000 de migranţi care încercau să intre cu forţa în Melilla.

Scenele au dus la o reacţie dură faţă de Madrid şi Rabat din partea ONU, care a condamnat "folosirea excesivă a forţei" în timpul evenimentelor de vineri, calificându-le drept "inacceptabile".

"Am fost şocaţi de violenţele de la frontiera dintre Maroc şi Spania în Africa de Nord din weekend", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

"Persoanele care migrează au drepturi, iar acestea trebuie respectate şi le vedem prea des încălcate", a adăugat el, precizând că această utilizare excesivă a forţei a fost constatată de ONU "de ambele părţi ale frontierei".

"Am luat cunoştinţă de aceste informaţii şi de aceste imagini doar după ce am făcut declaraţiile" de sâmbătă, a comentat Sanchez, care nu a fost întrebat în timpul interviului despre afirmaţiile purtătorului de cuvânt al ONU.

El a reamintit că au fost deschise trei anchete asupra evenimentelor din Melilla, dintre care două în Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.