Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul suedez îi taie elanul lui Orban: Suedia nu va negocia

Digi24
Viktor Orban

Suedia nu va negocia cu Ungaria cererea sa de aderare la NATO, care mai trebuie ratificată de autoritățile de la Budapesta, rămas singurul membru al alianței care încă nu a făcut-o, a declarat vineri prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, notează Reuters, potrivit Rador radiu România.

Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat să se alăture alianței în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, însă statutul său de membru a fost blocat de Turcia și Ungaria. Președintele Turciei, Tayyip Erdoğan, a promulgat joi documentele de aderare, lăsând Ungaria să fie acum ultimul obstacol în calea Suediei de a adera la alianța celor 31 de membri. Prim-miniștrii suedez și maghiar se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, dar dl Kristersson a spus că Suedia nu va face noi promisiuni cu privire la NATO.

„Fără cereri legate de apartenența la NATO – asta nu este pe agenda de discuții”, a declarat Kristersson pentru postul TV4 din Suedia. Cu toate acestea, premierul suedez a spus că cele două țări au multe de discutat, inclusiv cooperarea în cadrul NATO, viitoarea președinție a Ungariei la UE, sprijinul pentru Ucraina și despre cum să obțină cele mai largi sinergii din partea forțelor aeriene care împart același program de avioane de luptă, JAS Gripen din Suedia. Orbán este supărat în legătură cu criticile suedeze în privința evoluțiilor democratice în mandatul guvernului său.

Orbán l-a invitat pe Kristersson la Budapesta pentru negocieri în privința NATO și, totodată, a reiterat miercuri că țara sa sprijină aderarea suedeză. Kristersson a spus că nu știe când Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO, dar că se așteaptă să se întâmple „foarte curând”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.