Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Abel, supranumit 'Nobelul pentru matematică', a fost atribuit unui specialist argentiniano-american din domeniul 'ecuaţiilor cu derivate parţiale'

matematica

Premiul Abel, supranumit ''Nobelul pentru matematică'', a fost atribuit miercuri lui Luis Caffarelli, un specialist argentiniano-american din domeniul "ecuaţiilor cu derivate parţiale", care permit descrierea unor fenomene extrem de diferite între ele, precum curgerea apei şi creşterea populaţiilor, informează AFP.

El a devenit astfel primul sud-american care figurează în palmaresul acestui prestigios premiu norvegian, acordat începând din anul 2003.

Profesor la Universitatea Texas, Luis Caffarelli, în vârstă de 74 de ani, a fost recompensat pentru "contribuţiile sale emblematice aduse teoriei regularităţii din domeniul ecuaţiilor cu derivate parţiale neliniare", a anunţat Academia Norvegiană de Ştiinţe.

Acest tip de ecuaţie modelează felul în care mai multe variabile se schimbă unele în raport cu celelalte şi este utilizată în multiple domenii, inclusiv în inginerie, fizică, economie şi biologie, potrivit Agerpres.

"Este o onoare să primesc această distincţie, care îndreaptă luminile reflectoarelor spre o muncă de-o viaţă", a declarat laureatul premiului din 2023 pentru agenţia de presă NTB, declarându-se totodată "surprins" şi "fericit".

Academia scandinavă a salutat în special contribuţiile aduse de matematicianul Luis Caffarelli, timp de peste 40 de ani, teoriei regularităţii.

"Combinând o viziune geometrică strălucită cu instrumente şi metode analitice ingenioase, el a avut şi continuă să aibă un impact foarte important asupra acestui domeniu de cercetare", a declarat Helge Holden, preşedintele comitetului care decernează premiul Abel.

În 2022, americanul Dennis Parnell Sullivan a câştigat premiul Abel pentru matematică datorită cercetărilor sale ce privesc topologia şi teoria haosului.

Purtând numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) şi însoţit în fiecare an de un cec în valoare de 7,5 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 662.000 de euro), premiul Abel a fost înfiinţat în 2003 de Guvernul norvegian cu scopul de a suplini absenţa unui premiu Nobel pentru matematică. Distincţia din acest an va fi înmânată în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc la Oslo pe 23 mai.

Alături de Medalia Fields pentru matematică, premiul Abel este una dintre cele mai prestigioase distincţii atribuite pe plan mondial în cadrul acestei discipline.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.