Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul primit de Maia Sandu la Timişoara, contestat la Chişinău. Centrul Naţional Anticorupţie a fost sesizat

Parlamentul Republicii Moldova
Maia Sandu parlament

Preşedinţia Republicii Moldova a solicitat clarificări din partea Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu la Timişoara, după ce o deputată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul de guvernământ, a declarat miercuri că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de cadou, relatează NewsMaker.

La 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro.

Deputata PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, a declarat miercuri, la emisiunea Rezoomat la Rlive TV, că legislaţia Republicii Moldova nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu.

Ca urmare, Administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în care a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro, pe care preşedinta ţării Maia Sandu l-a primit din partea municipiului Timişoara din România, a declarat pentru NewsMaker Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, care a precizat că, din punctul de vedere al instituţiei, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

Centrul Naţional Anticorupţie a fost sesizat

„Premiile internaţionale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Preşedintei Republicii Moldova constituie o recunoaştere a realizărilor tuturor cetăţenilor şi adeziunii faţă de valorile democraţiei şi libertăţii. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri, prevăzută în legislaţia naţională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituţia prezidenţială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislaţia tratează astfel de situaţii”, a explicat Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvânt a preşedintei Maia Sandu.

Purtătoarea de cuvânt a şefei statului a subliniat că Maia Sandu nu a primit deocamdată premiul bănesc. „În momentul în care va fi clar dacă legea permite recepţionarea acestuia, instituţia prezidenţială va acţiona transparent şi va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, a precizat Irina Gotisan-Sotnic.

Primarul USR Dominic Fritz i-a înmânat sâmbătă preşedintei Republicii Moldova Maiei Sandu premiul Timişoara pentru Valori Europene. Premiul înfiinţat de Municipiul Timişoara onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.