Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preoții și mirenii din episcopiile Maramureșului și Sălajului vor participa la cursuri de prim-ajutor

Facebook Răzvan Sava
Razvan sava prim ajutor

Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III.

Primul curs a fost la Parohia Ciocotiș. În 14 februarie, cursul s-a ținut în biserică. Au participat, cu respectarea normelor de distanțare socială, 25 de persoane, potrivit basilica.ro.

Citește și: EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din funcția de prefect al Capitalei: ‘Consider că mi-am făcut datoria față de bucureșteni’

„Noi în localitate nu avem un spațiu mai mare și mai adecvat decât biserica, de aceea am organizat cursurile chiar în sfântul locaș”, a explicat părintele paroh Augustin Gavril Tuns.

„Reacțiile au fost extraordinare, iar doritori mai sunt mulți. Este o mare necesitate pentru credincioșii pe care îi păstoresc”, a spus parohul din Ciocotiș.

Enoriașii cer cursurile, parohii îi sprijină

Cursurile au fost susținute de Vasile Vlașin, care a creat Asociația Părinți Salvatori pentru a schimba ceva în societate după ce băiețelul lui, Luca, în vârstă de doi ani și jumătate, a murit înecându-se cu mâncare.

„Părintele Augustin Gavril Tuns a fost un «deschizător de biserici»”, spune Vasile Vlașin. „De atunci, la cursurile mele am mereu participanți preoți. Chiar ieri, la Crasna Vișeului, l-am avut alături pe părintele din sat”.

Vasile Vlașin a transformat o tragedie familială în motiv de implicare pentru a salva vieți. Foto: Facebook / Vasile Vlașin

„În altă parte, unde este și o prezență neoprotestantă importantă, părintele de la parohia ortodoxă a spus că oricine e binevenit la curs, nu doar enoriașii săi”, a povestit Vasile Vlașin.

Asociația are programate cursuri de prim ajutor în fiecare duminică din luna martie, în biserici din Episcopia Maramureșului. Părintele Arhimandrit Casian Filip, consilier eparhial la Episcopia Maramureșului, nu exclude posibilitatea unui parteneriat cu asociația.

Episcopia Sălajului are deja încheiat un astfel de parteneriat, la inițiativa unui grup de mame din Zalău. Cursurile vor avea loc la sediul Protopopiatului Zalău începând din 9 martie, pe baza înscrierilor trimise la episcopiasalajului@yahoo.com.

„Credem că este o activitate care se potrivește foarte bine cu Luna pentru viață, deoarece mamele vor să știe cum pot proteja mai bine viața copiilor în cazul unor accidente nefericite”, a declarat Părintele Claudiu Nechita, Consilier la Sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Sălajului.

În data de 17 martie, un curs de prim ajutor va avea loc și la Biserica Sf. Treime și Sf. Martiri Brâncoveni din Gherla.

„Avem un spațiu destul de generos la demisolul bisericii și ne-am hotărât să-l punem la dispoziție pentru această inițiativă, care vine de la o enoriașă a noastră”, a confirmat Părintele Paul Iulian Isip, Protopopul de Gherla și Parohul Parohiei Gherla III.

Ce se învață la cursuri

Cursul de prim-ajutor, oferit gratuit de asociație, include manevre de salvare în caz de înec, manevre de resuscitare în caz de stop cardio-respirator, precum și modalitatea de intervenție cu defibrilatorul.

Vasile Vlașin apreciază însă orice donație voluntară. Materialele, care includ aparatură și multe manechine pentru practică, valorează peste 15.000 de euro, fiind achiziționate din fondurile asociației.

Implicarea lui Vasile Vlașin a început după plecarea la Domnul a băiețelului său, Luca, în vârstă de numai doi ani și jumătate. Copilul s-a înecat cu mâncare și părinții nu au știut să-l resusciteze, iar la Spitalul Județean Baia Mare nu a putut fi ajutat, pentru că nu exista un video bronhoscop.

Micul Luca, plecat prea curând la Domnul, în numele căruia tatăl lui oferă cursuri de prim-ajutor și sprijin pentru spitale. Foto: Facebook / Vasile Vlașin

Atunci tatăl le-a cerut participanților la înmormântarea copilului să doneze banii de pentru a achiziționa un video bronhoscop pentru spitalul băimărean.

În cei cinci ani de la înființarea asociației, Vasile Vlașin a făcut următoarele lucruri în memoria îngerașului său, Luca: a susținut 812 sesiuni de curs, a donat șapte defibrilatoare pentru spitalele din țară și un video bronhoscop Spitalului Județean din Baia Mare.

Un procent de 98% dintre copiii care se îneacă cu mâncare sau intră în stop cardio-respirator își pierd viața dacă nu primesc pe loc primul ajutor.

Pentru donații

Transfer bancar

Titular: Asociația pentru Educație și Caritate

CUI: 9373178

Cont: RO94 CECEC 0019 4600 711 4731

Banca: CEC Bank

2 euro prin SMS

Trimite textul „MINUNI” la numărul 8844.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.