Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preotul care 'l-a dat jos pe Lenin' a fost înmormântat: 'Se ridica împotriva a tot ceea ce i s-a părut nedrept', a spus mitropolitul Iosif

sorin grecu

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a oficiat joi, la Peretu, în județul Teleorman, slujba de înmormântare a Părintelui Sorin-Paul Grecu. A fost un om bun și blând, cu multă dragoste, dar și dorință de dreptate, a spus ierarhul, care a vorbit și despre dificultățile misiunii preoților din diaspora.

La slujbă au mai participat Protos. Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman, clerici și credicioși, scrie basilica.ro.

Delegatul Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, la eveniment, a fost Părintele Protosinghel Serafim Baciu, starețul Mănăstirii „Sfântul Alexandru – Catedrală Episcopală” din Alexandria.

Ierarhul a transmis din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel condoleanțe familiei îndurerate și aprecierea pentru slujirea pe care Părintele Sorin-Paul Grecu a făcut-o pentru românii din diaspora.

Jandarmi de la Inspectoratul Județean Jandarmi Teleorman – Alexandria și o gornistă de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române au prezentat Onorul.

„Era un om însuflețit de multă dragoste, nu ținea nimic pentru el. Și muncea în plus, pentru că preoții în Apus, chiar dacă au comunități, parohii, ei și muncesc, pentru că nu au cum să trăiască altfel. Și părintele a muncit toți acești ani”, a spus Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale la sfârșitul slujbei de înmormântare.

Ierarhul a subliniat dificultățile slujirii și coagulării de comunități de credință românești peste hotare.

„Noi în străinătate nu avem bisericile noastre și de aceea uneori nici nu avem unde să le construim, pentru că nu avem casele noastre, nu avem pământul nostru, nu avem nimic. În anii 1990, când au plecat mulți români, de multe ori comunitățile noastre începeau în case, în săli, în biserici închiriate, ceea ce a făcut și Părintele Sorin”, a spus mitropolitul.

„A slujit până când, în 2012, s-a stabilit cu comunitatea «Sf. Ap. Pavel și Toții Sfinții Români» într-o biserică grecească din estul Londrei, unde a slujit până în preajma Crăciunului, când s-a îmbolnăvit.”

„Pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează, a trecut la Domnul, lăsând în urma lui o comunitate care nu se aștepta să-l vadă plecând. Iată că viața noastră a fost, este și va fi întotdeauna în mâna Domnului. Nu știm când Domnul ne cheamă la El, să trecem din această viață”, a adăugat Părintele Mitropolit Iosif.

Părintele Sorin-Paul Grecu a slujit la Peretu, în județul Teleorman, din 1981, unde a ctitorit o mică biserică ce îl are ca principal ocrotitor pe Sf. Nicolae. În 1990, a devenit cunoscut după ce a făcut greva foamei în fața statuii lui Lenin de la Casa Presei Libere din Capitală, până când statuia a fost demolată.

„Așa a încercat întotdeauna să găsească dreptatea pentru dânsul, pentru credincioși, pentru toată lumea. Se ridica împotriva a tot ceea ce i s-a părut nedrept. Dar, în fond, a fost un om bun, un om blând, un om săritor, un om care avea grijă de oamenii din jurul lui – de credincioși mai ales”, a spus Mitropolitul Iosif.

Imagine din arhiva unei familii din Peretu: Cununie oficiată în anii 1980 de Părintele Sorin-Paul Grecu. Foto: Arhiva personală via TVR

„Veneau oameni nevoiași de peste tot, cu toate problemele lor, și-i primea cu drag și lua banii de la unul și-i dădea la altul și încerca să-l ajute pe fiecare. Avea o vorbă blândă, bună, și se angaja pentru a-l ajuta pe om”, a declarat Înaltpreasfinția Sa pentru emisiunea „Universul Credinței” de la TVR.

Ierarhul a mai precizat pentru Televiziunea Română că Părintele Sorin-Paul Grecu s-a remarcat în mod deosebit prin pastorația romilor de origine română din Londra.

La începutul anilor 1990, Părintele Sorin-Paul Grecu a emigrat în Marea Britanie, unde a închegat în jurul lui o comunitate românească. Aceasta este găzduită din 1997 și până în prezent de biserica grecească din East Ham, Londra, comunitatea românească de aici devenind parohie a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale în 2012.

Președintele României i-a conferit miercuri, post-mortem, Părintelui Sorin Paul Grecu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.